RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Imam: - Slik slår du en kvinne

Foto: MIGUEL MEDINA (Afp)
Sist oppdatert:
Imam skal ha lært sine tilhengere hvordan en skal slå kvinner - uten å etterlate merker på kroppen.

En imam som preker i en av Spanias største moskeer, blir nå etterforsket for å ha oppfordret sine tilhengere til å irettesette kvinner ved å utøve vold mot dem. Abdeslam Laarusi skal ha instruert tilhengerne i hvordan en slår kvinner uten at det etterlates synlige merker på kroppen, ifølge spansk politi.

Spansk politi har i all hemmelighet gjort lydopptak av talene imamen holdt i en moské i Terrassa utenfor Barcelona.

- Uklokt å brekke bein
Imamen skal ha fortalt tilhengerne at det er uklokt å brekke bein, og at det er bedre å slå kvinnene med en kjepp, knyttneve eller håndflate på ulike steder på kroppen.

Politiet sier at imamen hevdet dette var måten å disiplinere en kvinne på - uten å bli oppdaget.

Laarusi skal ha fortalt 1500 tilhengere at dersom kvinnen nektet å adlyde dem, så kunne de bli isolert i hjemmet eller nektet sex som straff, skriver The Times.

Han kritiserte også vestlige kvinner, og mente de har for mange rettigheter. Imamen nektet å forklare seg overfor dommeren under en rettshøring. Han risikerer tre års fengsel dersom han blir tiltalt og dømt for å ha oppfordret til vold mot kvinner.

«Alle Guds menn»
Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) tar opp temaet religion og den dominerende mannsposisjonen i en kronikk «Alle Guds menn» i Vårt Land på kvinnedagen. Hun påpeker at fremtredende skikkelser i både islam og kristendommen er menn. Videre trekker hun fram at alle imamer er menn og at nesten alle biskoper i Den norsk kirke er menn.

Tajik skriver også hvordan noen autoritative oversettelser av Koranen fremhever at det er lov å gi stryk til kvinnen.

«Oversettelsen til Yusuf Ali, en islamsk lærd, er veldig utbredt. Der står det: «beat her (lightly)» (Koranen 4:34). Det er ille nok i seg selv. Men virkelig absurd er det når muslimske ledere verden over har grundige teologiske diskusjoner om hvor mildt eller hardt det egentlig er lov å slå,» skriver Tajik.

«Er det egentlig bare lov å slå med en miswak, som er en liten trebit man før brukte som tannbørste? Eller bare som siste utvei etter mye bråk? Handler det om å slå verbalt? Eller er verset egentlig nøytralisert ved at vold mot kvinner er frarådet i en Hadith - lignelser fra profeten Muhammeds liv som brukes for å forstå Koranen,» skriver hun videre i kronikken.

Tajik ønsker ikke å gi noen ytterligere kommenter rundt temaet til Nettavisen.

Solidaritetsdag
Saken som rulles opp i Spania, er en sterk påminner om at mange kvinner i verden langt fra likestilles med menn. Europadirektør for Human Rights Watch, Jan Egeland, mener kvinnekampen ikke bare bør handle om norsk likestilling, men ha et mer internasjonalt aspekt.

- Både 1. mai og 8. mars burde bli nesten rene internasjonale solidaritetsdager fordi det er så voldsomme overgrep mot kvinner i krigssoner, katastrofeområder og i diktaturstater, at det er helt hårreisende å se det som skjer, sier Jan Egeland til Nettavisen.

- Kvinner blir drept, de blir brent, de blir steinet, de blir innelåst, de blir holdt borte fra retten til utdanning og helse, og retten til å eie jord og eiendom i altfor mange samfunn, sier han.

Human Rights Watch har en hel avdeling som jobber med kvinners rettigheter. De har nylig dokumentert barnebruder i Jemen helt ned til seks år. Egeland mener det finnes flere steder i verden hvor det nærmest er en retur til middelalderen.

- En ulykke for kvinner
Heksebrenningen i Norge på 1600-tallet er et eksempel på at religion har blitt misbrukt til å undertrykke kvinnens stilling i samfunnet, mens i disse dager er det kanskje mest fokus på islam.

- Religiøs fundamentalisme har vært en ulykke for kvinner i mange religioner, og nå er det nok mer i ytterkantene av islam enn kanskje noen annen religion. Men det er ikke bare blant sunnimuslimer og sjiamuslimer hvor kvinner hundses, det er også andre religioner, understreker Egeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere