Gå til sidens hovedinnhold

Imam angrepet med øks i Oslo

Alvorlig skadd etter angrep på Grønland.

Imamen ved Norges største moské ble like før midnatt alvorlig skadd da han ble angrepet med øks på Grønland i Oslo, skriver Aftenposten.

Politiet fikk klokken 23.16 mandag kveld melding om at en mann i 60-årene var blitt knivstukket på Grønland. Mannen ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

Senere natt til tirsdag bekreftet styreleder Ghulam Sarwar ved moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat overfor Aftenposten at det var imam Nehmat Ali Shah som var blitt angrepet.

Imamen ble ifølge avisen angrepet med øks utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate da han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen. Imamen skal ha blitt angrepet bakfra med en liten øks på venstre side av ansiktet. En mann i moskeen forsøkte å ringe imamen da han ikke dukket opp til avtalt tid, men fikk ikke svar, skriver avisen.

Ifølge VG skjedde imidlertid angrepet da imamen var på vei hjem fra kveldsbønnen. Sarwar opplyser til avisen at han og imamen spiste middag sammen før kveldsbønnen.

Stabil
– Vi er 40-50 personer som er på sykehuset nå og ber for at det skal gå bra. Imamen ligger på operasjonsbordet akkurat nå, sier Sarwar til Aftenposten.

De frammøtte fikk imidlertid ikke se imamen, og fikk beskjed om å komme tilbake på dagtid tirsdag.

Imamen var ved 1.15-tiden natt til tirsdag fortsatt bevisstløs, men skal være på bedringens vei, ifølge Aftenposten. VG får opplyst at mannens tilstand er stabil etter å ha blitt operert.

– Tilstanden var livstruende da han kom til Ullevål, men den er nå stabil, opplyser operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet kunne natt til tirsdag ikke bekrefte offerets identitet.

Gjerningsmann
Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner, skriver Dagbladet. Samtidig var flere politipatruljer natt til tirsdag på leting etter en gjerningsmann. Letingen pågikk fortsatt ved 2.30-tiden.

– Vi har ikke funnet noen gjenstand som ble brukt, men det skal ha vært en kniv. Gjerningsmannen hadde trolig på seg en hvit finlandshette, opplyser Ullsand.

De videre beskrivelsene av gjerningsmannen går ut på at han skal ha hatt på seg en svart joggebukse med hvit stripe bak, en grønn og svart jakke, og grå sko med hvite såler.

Tidligere konflikter
Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd. Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.

Storfamilier
– Vi i det muslimske miljøet har fryktet at noe slik kunne skje. En flere år gammel maktkamp innad i moskeen har gjort at styret har ekskludert flere medlemmer. Det har vært gjort forsøk på å megle, men disse har mislyktes, og det har ført til at to fraksjoner står steilt mot hverandre, sa ansvarlig redaktør i det politiske og religiøst uavhengige magasinet Qiadat, Mohammad Sharif, til NTB etter hendelsen i mars 2006.

Ifølge Aftenposten er det to storfamilier som har stått sentralt på hver sin side. De to har uttrykt støtte til hver sin imam og begge klanene har flere støttespiller i moskeen. Prestisje og makt er del av konflikten, da de som styrer menigheten kan bestemme hvordan pengene skal brukes og hvilke gjeste-imamer som skal inviteres. Den ene av de to storfamiliene har vært støttespiller for imam Nehmat Ali Shah. (©NTB)

Kommentarer til denne saken