RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Imam oppfordrer til dialog om karikaturtegninger

Imam Hamid Ali Farooq ba om dialog under fredagsbønnen ved Islamic Cultural Centre sin moské i Tøyenbekken.
Imam Hamid Ali Farooq ba om dialog under fredagsbønnen ved Islamic Cultural Centre sin moské i Tøyenbekken. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Terror og islam går ikke overens, var budskapet til imam Hamid Ali Farooq under fredagsbønnen i ICC-moskeen i Oslo.

I rundt 20 minutter snakket imamen om hvor viktig det er for muslimer å ta avstand fra terrorangrepet i Paris og vise at terroristene ikke representerer islam. Han ber muslimer reagere på karikaturtegninger med ord, ikke vold.

– Terroristene er ført på villspor. De forstår ikke hva profeten Muhammed står for, sa han til de mange frammøtte i Islamic Cultural Center (ICC) fredag ettermiddag.

Les også: Tolv drept i angrep på fransk satiremagasin - gjerningsmenn ropte «Allahu akbar»

Les også: Politimann skutt med kaldt blod

– Vi sørger med de etterlatte, og våre tanker går til de pårørende og det franske folk. Vi tar sterkt avstand fra slike terrorhandlinger, fortsatte han.

Demokratiske midler

Han mener Muhammed-karikaturene som satiremagasinet Charlie Hebdo publiserte i 2013, ikke kan forsvare terrorangrepet onsdag, og sier krenkelser må møtes med ord.

– Vi liker ikke publiseringen av tegningene. Men vi skal ikke ty til voldelige midler. Vi er nødt til å svare med demokratiske midler, sier Farooq.

Les også: - Norske medier har vært feige

I etterkant av angrepet har også flere norske medier valgt å trykke de omstridte karikaturene av profeten Muhammed.

– Drapene i Paris gir mediene en mulighet til å trykke tegningene på nytt. Men det er på grunn av tegningene denne hendelsen skjedde. Vi bør prøve å unngå å trykke disse tegningene om igjen og om igjen for ikke å håne en stor gruppe, utdyper imamen overfor NTB.

Les også: - De kaller dette Frankrikes Utøya

Les også: Holder penner i været på minnemarkering

Ber om dialog

Han understreker at han som muslim ikke kan akseptere tegningene. Nå ber han om dialog for at de ikke skal bli trykket igjen.

– Tegningene sårer folks hjerter. Norske myndigheter og muslimske ledere må sette seg ned og diskutere hvor grensene går, sier Farooq.

Også generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, var til stede under fredagsbønnen i ICC-moskeen. Han sier det er behov for å forstå hva profeten betyr for troende muslimer.

– Ofte har man knyttet muslimenes reaksjon på disse tegningene til et ønske om å begrense ytringsfriheten. Det stemmer ikke, sier han.

Les også: - 12 mennesker er drept, og han flirer på direkten i Dagsrevyen?

– Vi er glad for ytringsfriheten og slår ring rundt den, men når karikaturene gang på gang blir publisert, oppleves det som mobbing, trakassering og håning.

- Ta avstand

I en av de største muslimske menighetene i Drammen ba Imam Noor Ahmed Noor medlemmene forsone seg med at mange har andre meninger enn dem selv.

Han sier han og andre imamer har en svært viktig rolle i kampen mot radikalisering.

– Det er viktig hele tiden å ta avstand fra slike aksjoner og lære de unge at dette ikke er akseptabelt, sier Noor til NRK.

– Vi mener at de som utførte terroranslaget, ikke er muslimer. De som dreper et annet menneske uten grunn, er ikke muslimer.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere