I rundt 20 minutter snakket imamen om hvor viktig det er for muslimer å ta avstand fra terrorangrepet i Paris og vise at terroristene ikke representerer islam. Han ber muslimer reagere på karikaturtegninger med ord, ikke vold.

– Terroristene er ført på villspor. De forstår ikke hva profeten Muhammed står for, sa han til de mange frammøtte i Islamic Cultural Center (ICC) fredag ettermiddag.

Les også: Tolv drept i angrep på fransk satiremagasin - gjerningsmenn ropte «Allahu akbar»

Les også: Politimann skutt med kaldt blod

– Vi sørger med de etterlatte, og våre tanker går til de pårørende og det franske folk. Vi tar sterkt avstand fra slike terrorhandlinger, fortsatte han.

Demokratiske midler

Han mener Muhammed-karikaturene som satiremagasinet Charlie Hebdo publiserte i 2013, ikke kan forsvare terrorangrepet onsdag, og sier krenkelser må møtes med ord.

– Vi liker ikke publiseringen av tegningene. Men vi skal ikke ty til voldelige midler. Vi er nødt til å svare med demokratiske midler, sier Farooq.

Les også: - Norske medier har vært feige

I etterkant av angrepet har også flere norske medier valgt å trykke de omstridte karikaturene av profeten Muhammed.

– Drapene i Paris gir mediene en mulighet til å trykke tegningene på nytt. Men det er på grunn av tegningene denne hendelsen skjedde. Vi bør prøve å unngå å trykke disse tegningene om igjen og om igjen for ikke å håne en stor gruppe, utdyper imamen overfor NTB.

Les også: - De kaller dette Frankrikes Utøya

Les også: Holder penner i været på minnemarkering

Ber om dialog

Han understreker at han som muslim ikke kan akseptere tegningene. Nå ber han om dialog for at de ikke skal bli trykket igjen.

– Tegningene sårer folks hjerter. Norske myndigheter og muslimske ledere må sette seg ned og diskutere hvor grensene går, sier Farooq.

Også generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, var til stede under fredagsbønnen i ICC-moskeen. Han sier det er behov for å forstå hva profeten betyr for troende muslimer.

– Ofte har man knyttet muslimenes reaksjon på disse tegningene til et ønske om å begrense ytringsfriheten. Det stemmer ikke, sier han.

Les også: - 12 mennesker er drept, og han flirer på direkten i Dagsrevyen?

– Vi er glad for ytringsfriheten og slår ring rundt den, men når karikaturene gang på gang blir publisert, oppleves det som mobbing, trakassering og håning.

- Ta avstand

I en av de største muslimske menighetene i Drammen ba Imam Noor Ahmed Noor medlemmene forsone seg med at mange har andre meninger enn dem selv.

Han sier han og andre imamer har en svært viktig rolle i kampen mot radikalisering.

– Det er viktig hele tiden å ta avstand fra slike aksjoner og lære de unge at dette ikke er akseptabelt, sier Noor til NRK.

– Vi mener at de som utførte terroranslaget, ikke er muslimer. De som dreper et annet menneske uten grunn, er ikke muslimer.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));