*Nettavisen* Nyheter.

Imamen får fortsette i Norges største moské

Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo får fortsette som imam. Foto: Heidi Schei Lilleås, Nettavisen

- Vi kan ikke si ham opp.

15.04.16 14:13

GRØNLAND (Nettavisen): Norges mest omstridte imam, Nehmat Ali Shah (58) i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland, møter pressen fredag.

Til Nettavisen bekrefter moskeens styreleder, Ghulam Sarwar, at Shah får fortsette som imam i Norges største moské til tross for å ha kommet med støtteerklæringer til en pakistansk drapsmann.

- Imamen får fortsette, men han må beklage, sier Sarwar.

- Imot handlinger som strider mot loven

Under pressekonferansen sa styrelederen at de fortsatt har tillit til imamen.

- Han har vært ansatt i moskeen i mer enn 25 år, og alt hans arbeid og vår erfaring viser at han aldri har hatt noen sånne tanker. Vi kan ikke si ham opp, han har gjort en bra jobb og han bekrefter overfor oss at han ikke støtter drapsmannen.

Imam Shah selv sier han ikke støtter drap.

- Vi har alltid sagt a vi er imot enhver situasjon, person eller handling som strider mot loven. Alle skal følge loven slik den er der den er og ingen skal ta den i egne hender.

Åpenlys støtte

Det har stormet rundt ham etter at han ved flere anledninger støttet drapsmannen Mumraz Qadri, som i februar ble henrettet i et pakistansk fengsel etter at han i 2011 tok livet av guvernør Salman Taseer - med 28 skudd på høylys dag.

I etterkant har en del tatt til orde for at imamen ikke lenger kan beholde jobben. Styret i moskeen har selv tatt avstand fra støtten til drapsmannen og vært klare på at dette blir en styresak.

Det har derfor vært knyttet spenning til om imamen får fortsette.

Shah har både deltatt på en minnemarkering for drapsmannen Mumtaz Qadri i Pakistan og på en demonstrasjonen i Oslo til støtte for ham.

- Blasfemiloven er fredsbevarende

Shah selv hevder at han deltok på demonstrasjonen i Pakistan kun av religiøse grunner.

- Jeg støtter ikke Qadri, framstillingen av meg har gitt et feil bilde.

Guvrnør Taseer kjempet for å lempe på blasfemiloven i Pakistan.

Shah fikk undre presskonferansen derfor spørsmål om han er imot å endre den aktuelle loven.

- En slik lov kan kalles fredsbevarende, og jeg mener det bør være en lov som skjermer de hellige fra noen som helst form av sjikane, var hans var.

- Hvorfor har du ikke lært deg norsk?

Under hele pressekonferansen unngikk imamen å snakke norsk. På spørsmål fra Nettavisen om hvorfor han ikke har lært seg språket i et land han har bodd store deler av sitt liv, svarte imamen at han ikke snakker flytende.

- Jeg kan prøve, men jeg snakker ikke flytende, svarte han og fortsatte å bruke tolken ved sin side.

- Kommer du til å delta på andre demonstrasjoner til støtte for drapsmannen?

- Det har skapt mye styr, og det må jeg beklage. Jeg kommer til å tenke nøye igjennom hvilke demonstrasjoner jeg skal delta på videre?

Les også: Her er Oslo-imam på minnemarkering for terrorist


Klikk på bildet for å forstørre.

Moskeen Central Jamaat gjenåpnet sentralt på Grønland i 2006, har et areal på 6.200 kvadratmeter, plass til 2.500 mennesker og kostet 93 millioner kroner å bygge. Moskeen talte i 2015 6011 medlemmer.


Styreleder: - Tar avstand

Selv om styreleder i moskeen, Ghulam Sarwar, har tatt avstand fra Shahs holdninger, har han vært vag med hensyn til hvilke konsekvenser det vil få.

- Det skal vi snakke om når Shah kommer til Norge, har han svart.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styreleder Ghulam Sarwar . Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Hyllest av terror og drap

Frps innvandringspolitiker og stortingsrepresentant Mazyar Keshvari er en av dem:

- Det er helt uforståelig at moskeen somler slik at det ikke kommer en avgjørelse raskt i en så alvorlig sak. Dersom denne imamen ikke skal sparkes for sin åpenbare støtte og hyllest av terror og drap på en folkevalgt politiker, hva skal til da? Konkret gjennomføring av terror, sa Keshvari til Nettavisen tidligere denne uken.

Les også: Ambassadør: - Myndighetene bør overvåke moskeer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag