IMDi: Flyktninger godt integrert i småkommuner

Oslo (NTB): Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) mener at landets småkommuner i distriktene er flinke til å integrere flyktninger.

Til sammen 732 personer, deriblant 56 enslige mindreårige, fikk nye hjem fordelt på 76 av de minst sentrale kommunene her i landet i fjor.

- Kommunene gjorde en fantastisk jobb i 2009. I fjor sa 70 nye kommuner ja til å ta imot flyktninger. De fleste av disse er mindre kommuner, sier IMDi-direktør Osmund Kaldheim til Nationen.

Rekordmange flyktninger ble bosatt i landets kommuner i fjor. I år er behovet enda større.

- Vi anslår at cirka 10.000 personer vil trenge å bli bosatt i år. Derfor har vi bedt om at ytterligere 50 kommuner deltar. De fleste av disse er småkommuner, sier Kaldheim.

I fjor sa 17 kommuner nei til å ta imot flyktninger. Årsaker de oppgir er boligmangel, omorganisering i tjenestetilbudet og behov for å løse integreringsproblemer med tidligere bosatte flyktninger.

- Den siste årsaken er ikke utbredt. Vår erfaring er at de små kommunene jevnt over gjør en god jobb med å integrere flyktningene de tar imot, sier Kaldheim.

Det er imidlertid en trend at mange flyktninger bosatt i små kommuner etter hvert flytter til de store byene. Småkommunene må derfor jobbe mer med å beholde flyktningene på samme måte som med andre innbyggere, mener Kaldheim.

- Hvis de vil holde folketallet oppe, må de holde på flyktningene. Hvis de vil ha vekst, må de få flere innvandrere, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.