RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IMF ber Norge heve renten - og øke eiendomsskatten

Sist oppdatert:
Den Internasjonale Pengefondet, IMF, kom tirsdag med flere anbefalinger til den norske staten. Her er de viktigste
En delegasjon fra det internasjonale pengefondet (IMF) avsluttet i dag sin årlige eksaminasjon av norsk økonomi. IMF tegner et positivt bilde av norsk økonomi og norsk økonomisk politikk.

I rapporten skriver pengefondet at det er utsikter til vekst i den norske økonomien i 2005 og 2006, og at den ekspansive pengepolitikken (les: de lave rentene) har bidratt til omslag i økonomien. Men de skriver også at veksttakten ser ut til å bli noe lavere fremover.

- Nedgang i verdensøkonomien eller oljeprisen representerer en potensiell nedsiderisiko, skriver IMF i rapporten som iMarkedet.no har fått tilgang til.

Men de skriver videre at det vil være nødvendig med pengepolitiske tilstramninger i løpet av inneværende år. Med andre ord: Meldingen fra IMF til sentralbanken er at renten må opp.

IMF skriver videre at inflasjonsmålet som instrument for å stabilisere økonomien har vist seg å være en suksess, og at den mellomlange forventningen til inflasjonen ligger fast ankret på 2,5 prosent, som er inflasjonsmålet Norges Bank jobber etter.

Men pengefondet advarer mot at Norges Banks handlingsrom i pengepolitikken ikke må forhinders av ensidig vektleggelse av utviklingen av kronekursen.

De oppfordrer også den norske staten til å holde seg i ørene hva gjelder bruk av oljepengene, og at fravikelse av de fastsatte prinsippene i handlingsregelen vil kunne føre til en sterkere krone.

IMF oppfordrer også Norge til å se nærmere på skattesystemet. – De varslede skatereformene er velkomne, skriver IMF, men de vektlegger at det fort kan dukke opp en 'skeifordeling' i skattlegelsen i fordel for hus og eiendom.

- Styresmaktene bør tenke igjennom å redusere skattefradrag for huslån og øke eiendomsskatten i fremtidige skattereformer, skriver IMF i gjennomgangen av den norske økonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere