RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IMF kutter anslag på global vekst

Sist oppdatert:
Det internasjonale pengefondet nedjusterer sitt anslag for verdensøkonomien. Veksten kuttes for generelt, men mest for Europa. Den europeiske sentralbanksjefen Wim Duisenberg er for tafatt, ifølge fondet
IMF anslår nå BNP-veksten i verden til 3,2 prosent i 2003, fremgår det av pengefondets halvårlige rapport. Forrige gang, i september i fjor, var anslaget 3,7 prosent.

Veksten i 2002 og 2001 var henholdsvis 3,0 og 2,1 prosent, fremgår det også.

IMF påpeker at fremgangen fortsetter, men i moderat takt.

For USA ventes en vekst på 2,2 prosent, for euro-sonen ventes 1,1 prosent og for Japan 0,8 prosent. Det er altså ikke de modne økonomiene som leder an i veksten nå.

I september var anslagene for 3,7 prosent for USA, 2,6 prosent for Europa og 1,1 prosent for Japan, så alle er blitt justert ned, men Europa mest drastisk.

IMF advarer dessuten om at risikoen er på nedsiden, og sier at forsatt krig og uro i Irak vil ramme veksten hardt.

For 2004 ventes IMF en vekst i verdensøkonomien på 4,1 prosent, hvor USA vokser 3,6 prosent, Europa 2,3 prosent og Japan 1,0 prosent.

IMF kritiserer De foreslåtte skattelettelsen i USA, kritiserer Europa for å ha for høy rente og ber europeiske land øke sine budsjettunderskudd for å øke veksten, mens Japan må gjøre mer med pengepolitikken for å unngå deflasjon, samtidig som landet må reformere bank- og industripolitikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere