*Nettavisen* Nyheter.

Imponer kjæresten på Valentine

Veien til din kjærestes hjerte tar gjerne en tur via magen. Uttrykk din kjærlighet på Valentine's Day og lag en romantisk middag for to

13.02.06 10:07

Veien til din kjærestes hjerte tar gjerne en tur via magen. Uttrykk din kjærlighet på Valentine's Day tirsdag den 14. februar og lag en romantisk middag for to:

KALKUN

4 porsjoner

Oppskrift:

800 g kalkunbryst

Salt og pepper

evt. litt pesto

Auberginmos:

3 stk auberginer

2 stk sjalottløk, finhakket

Kalkunlever (hvis tilgjengelig)

2 ss valnøtter

2 ss pistasjnøtter

1 ss olivenolje

Rødløkskompott:

3 stk rødløk

2 dl rødvin

3 ss fruktose

Salt og pepper

Tilberedning:

1. Kalkunbryst:

For å få en penere fasong på brystet kan det lønne seg å binde det opp med hyssing. Brun brystet i en stekepanne på alle sider. Ha på godt med pepper og litt salt. Alternativt er det godt å bruke en pesto og smøre brystet inn med før det settes i ovnen. Sett brystet inn i forvarmet ovn på ca. 90° C (varmluft). Bruk helst et digitalt steketermometer som settes i den tykkeste delen av kjøttet og stilles på 64° C. Steketiden avhenger av tykkelsen på brystet.

2. Auberginemos:

Skjær bort toppen auberginene og del de i to. Legg de med snittflaten ned på en smurt plate. Sett de inn i forvarmet ovn på 180° C i ca. 1/2 time. Auberginene skal bli helt mørke men ikke brente, innholdet skal bli helt mykt. Når de er ferdig bruker du en grillvott og holder auberginen og skraper ut innholdet slik at bare skallet blir igjen. Innholdet has i en bolle mens skallet bare kastes. Massen moses med en gaffel.

Hvis du har kalkunlever så renses denne og skjæres i terninger. Fres sjalottløk, lever til leveren er ferdig stekt. Tilsett nøtter og la de få litt farge. Bland dette inn i auberginemosen, tilsett olivenolje og smak til med salt og pepper.

3. Rødløkskompott:

Rødløken skrelles og skjæres i tynne skiver. Ha rødløk, rødvin og fruktose i en kjele og kok opp. La det hele småkoke til væsken nesten er helt fordampet. Smak til med litt salt og pepper.

SCAMPI MED CHILLI OG HONNING

4 porsjoner

Klikk på bildet for å forstørre.

Oppskrift:

ca. 400 g fryste, rå scampi uten skall

1 løk

1 stor hvitløkbåt

1 chilipepper

1 gul paprika

1-2 ss olivenolje

2 ss soyasaus

1-2 ss blanding av sitronsaft og flytende honning

1 1¿2 dl tomatpurre

Smak til med:

salt og pepper

Tilberedning:

Kokt brun basmatiris og Dr. Lindbergs brød

Litt soyasaus

1. Rens scampiene fri for skall og snitt langs ryggen slik at du fjerner den mørke randen dette fører også smaken av krydderet inn i scampien. Rens og skjær grønnsakene i små biter.

2. Bland tomatsausen med sitronsaft, soya og honning. Varm opp oljen i en stekepanne med høye kanter eller i en wok. Legg i de tinte scampiene og løken. Fres det på sterk varme i noen minutter. Tilsett paprika og chilipepper og fres det ytterligere et par minutter.

3. Hell i tomatsausblandingen. La det hele koke opp og småputre på svak varme under omrøring i 1-2 min. Smak til med salt og pepper.

LAMMESTEK MED URTER OG HVITLØK

4 porsjoner

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ART OF TASTE

Oppskrift:

1 lammesteik på 1- 1 1/2 kg

2 - 3 fedd hvitløk, skåret i splitter

1 ss frisk rosmarin, finhakket

1 ss frisk timian, finhakket

2 ss bladpersille, hakket

1/2 dl kaldpresset olivenolje

Salt og nykvernet pepper

Tilberedning:

Forvarmet ovn til 90 grader.

Anbefaler bruk av digitalt steketermometer.

1. Anbefaler ferdig utbeinet lår, og gjerne rundbeinet. Det vil si at steiken henger helt sammen, og lårbeinet er tatt ut. Hvis steiken ikke er ferdig surret så gjøres dette først.

2. Bruk en liten spiss kniv og lag små lommer i steiken som du stikker hvitløksplittene inn i.

3. Bland olivenolje, timian, rosmarin og bladpersille sammen til en urteolje de fleste stavmiksere eller blendere gjør denne jobben. Smak til med salt og pepper. Brun steken i en stekepanne eller gryte. Ta steken ut og legg den i en ildfast form eller langpannen. Bruk en pensel og dekk hele steiken med oljen og stikk termometeret inn i den tykkeste delen. Sett kjernetemperaturen til 66¿, du har da en rosa steik. Over 75¿ vil steiken bli grå og trist. Steketiden vil variere litt fra ovn til ovn men du bør påregne minimum 2 timer. Blir steken ferdig før gjestene kommer, skrur du ned temperaturen til ca. 60¿, lufter godt ut av ovnen, og lar steiken hvile til gjestene kommer.

Om du vil vie all din tid til romantikken, kan du servere noe enkelt og raskt, men like godt og smakfullt:

SMØRBRØD MED KYLLING OG AVOCADO

4 porsjoner

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petter Berg

Oppskrift:

3-4 kyllingbryst, stekt etter ønske

1 stk fersk mozzarella (i vann)

1 stk moden avocado

50 g stekt bacon i strimler

Dressing etter ønske

Friske salatblader

4 skiver grovt rugbrød eller Lindbergbrød

Tilberedning:

1. Skjær kyllingbrystene i fine skiver, kyllingen trenger ikke å være helt avkjølt. Del avocado i to på langs, ta ut steinen og bruk en spiseskje langs skallet og ta ut fruktkjøttet. Del avocadoen i båter. Del kulen med mozzarella i to og skjær halve pene skiver.

2. Anrett smørbrødene etter ønske, eller la deg inspirere av bildet. God dressing til kan anbefales parmesandressing eller yoghurt sennepsdressing. Begge er tidligere publisert på disse sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag