*Nettavisen* Nyheter.

Imponerende rekordkjør

Oslo Børs klemmer til med nok en toppnotering.

18.05.08 23:58

Selskapene på Oslo Børs fortsetter å imponere og sender hovedindeksen til ny historisk sluttrekord på 472,75 poeng. Det tilsvarer en oppgang på 0,95 prosent.



Forventningene knyttet til de ukentlige oljelagertallene i USA fikk kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i april til å stige til 58,42 dollar ved råvarebørsen i London. Etter at oljelagertallene ble kjent onsdag ettermiddag falt oljeprisen noe tilbake.



Statoil endte med en oppgang på 0,15 prosent til 162,75 kroner, mens Hydro ikke klarte å holde følge og falt 0,25 prosent til 201 kroner. DNO og PA Resources falt 3,27 prosent til 11,52 kroner og 1,35 prosent til 54,75 kroner etter at de ikke klarte å innfri forventningene i markedet.



Altinex måtte melde om en borebom i Oman og det sendte aksjen ned med 3,15 prosent til 1,23 kroner.



Meglerhuset ABG Sundal Collier var sultne på Yara-aksjer og sto bak 63,7 prosent av nettokjøpene. Kursen steg 3,92 prosent til 172,50 kroner. Oljeserviceselskapet Acergy steg 1,63 prosent til 124,50 kroner etter at de la frem solide tall for fjerde kvartal.



Telenor steg 1,92 prosent til 132,50 kroner i forkant av torsdagens resultatfremleggelse. Ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans er det ventet at telekonsernet vil legge frem et resultat før skatt på 5,65 milliarder kroner.



Orkla, der Stein Erik Hagen er største aksjonær, var en av vinnerne på Oslo Børs onsdag. Industrikonglomeratet la frem imponerende sterke tall og det bidro til å sende aksjen opp 4,09 prosent til 433 kroner. Det verdsetter selskapet til hele 90 millioner kroner og aksjekursen har aldri vært høyere.



Selskapet skal betale ut et utbytte på hele 10 kroner etter at de la frem et resultat før skatt på 2,96 milliarder kroner en oppgang fra 1,54 milliarder kroner. Orkla fikk realisert en gevinst på 270 millioner kroner etter at den tidligere storeieren i solenergiselskapet REC, Good Energy Investments, solgte sine resterende fire prosent.



REC som presentert strålende resultater tirsdag steg 1,34 prosent til 151 kroner.



Storebrand imponerte også etter at de kunne fortelle hvordan det gikk i forrige måned. Aksjen steg 2,4 prosent til 85,50 kroner.



Oppturen i John Fredriksens Marine Harvest fortsetter. Aksjene i selskapet steg 3,29 prosent til 8,16 kroner og siden nyttår har de lagt på seg over hele 43 prosent. Torsdag morgen legger den halvstatlige lakseoppdretteren Cermaq frem sitt resultat for fjerde kvartal. Cermaq ble løftet 4,25 prosent til 110,50 kroner. Lerøy Seafood klatret 1,60 prosent til 127 kroner.



Ny rekord i USA

Den kjente industriindeksen Dow Jones stiger 0,52 prosent til 12.720,47 poeng. Den har aldri vært høyere. Oppturen smitter over på den teknologitunge Nasdaq-indeksen som klatrer 0,44 prosent til 2.470,61 poeng. Den bredere S&P 500-indeksen stiger 0,21 prosent til 1.447,32 poeng.



Markedet har søkelyset på den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes tale til kongressen. Der kan aksjemarkedet få signaler om hvilken retning den amerikanske økonomien utvikler seg og kan også gi hint om hvordan sentralbanken forholder seg til renten.



Chrysler kan snart få nye eiere. Den tidligere amerikanske stoltheten kan forsvinne fra DaimlerChrysler konsernet etter at forsøket med å bygge et en bilgigant møter utfordringer. Totalt kan 13.000 stillinger bli kuttet og DaimlerChrysler er på jakt etter partnere til Chrysler-divisjonen.



Coca-Cola la frem et svekke resultat for fjerde kvartal, men leverer likevel bedre enn hva markedet hadde ventet. Leskedrikkprodusenten Resultatet var på 678 millioner dollar eller 29 cents i fjerde kvartal. Det er 22 prosent lavere enn hva tilfellet var i samme periode året før og skyldes en forverring på 23 cents i Coca-Cola Enterprises.



Omsetningen økte med 7 prosent til 5,93 milliarder dollar, hvor salget fra verden for 4 prosent.



Justert for engangstilfeller ville Coca-Cola levert et resultat per aksje på 52 cents. Ifølge Thomson First Call ventet analytikerne på Wall Street at selskapet skulle legge frem et resultat på 50 cents per aksje fra en omsetning på 5,78 milliarder dollar.



Den amerikanske detaljhandelen var i januar uforandret. Dette var svakere enn hva økonomene hadde ventet. God omsetning ved kjøpesentrene klarte ikke motvirke den store nedgangen i omsetningen av biler og drivstoff.



Ifølge Bloomberg News var det ventet en økning på 0,3 prosent.



Ekskludert for det volatile bilsalget økte detaljomsetningen med 0,3 prosent, som var helt på linje med det som var ventet.



Tallene fra desember ble revidert til en vekst på 1,2 prosent fra opprinnelige 0,9 prosent.



De amerikanske oljemyndighetene presenterer utviklingen av oljelagrene i USA i sist uke. Lave temperaturer og kaldt vintervær i de nordlige områdene i USA har gjort at markedet venter at det vil være et betydelig trekk i oljelagrene.



Frontkontraktene på referanseoljen WTI stiger til 58,79 dollar ved råvarebørsen i New York.



Resultatjubel gir rekord

Resultatene renner inn på Oslo Børs. Onsdag morgen var det Orkla og Storebrands tur til å overraske. Begge leverer over det markedet hadde forventet og det legges det merke til.



Hovedindeksen stiger 0,61 prosent til 471,15 poeng, men har vært oppe i 471,35 poeng. Aldri tidligere har aksjene på Oslo Børs vært verdsatt høyere.



Orkla overgår forventningene med sitt resultat for fjerde kvartal. Total satt selskapet igjen med nærmere 3 milliarder kroner før skatt noe som er en bedring fra 1,5 milliarder kroner i samme periode året før. Forventningene lå på 2,6 milliarder kroner.



Totalt betaler selskapet ut et utbytte på 208,3 millioner kroner noe som tilsvarer 10 kroner per aksje. Aksjen stiger 3 prosent til 428,50 kroner.



Bank- og forsikringsselskapet Storebrand klatrer 2,40 prosent til 85,50 kroner. Konsernsjef Idar Kreutzer kunne presentere et konsernresultat på 460 millioner kroner fra 429 millioner kroner. Ifølge estimater innhentet fra TDN Finans var det forventet et konsernresultat på 371 millioner kroner.



To av de mest populære oljeselskapene var også ute med sine tall for fjerde resultat.



DNO skuffet med svake tall, men leverer bedre reserver. Produksjonen for 2007 er ventet å stige til 20.000 fat olje om dagen fra 14.831 fat olje om dagen i 2006. Selv om omsetningen av som forventet på 277 millioner kroner leverer selskapet et svakt driftsresultat. Avsetninger på 156 millioner kroner i forbindelse med tørre brønner i Nord-Irak og Nordsjøen bidro til det svake driftsresultatet 2 millioner kroner i underskudd.



Det var en nedgang fra 37 millioner kroner i overskudd i samme kvartal året før og svakt sammenlignet med analytikernes forventninger 70 millioner kroner.



PA Resources ga et blandet inntrykk da presenterte sine tall for de siste tre månedene av 2006. Aksjen faller 2,25 prosent til 54,25 kroner.



Altinex faller 2,36 prosent til 1,24 kroner etter at de måtte melde om en borebom i Oman. Brønnen Neimah-1 viste spor av hydrokarboner og små oljekolonner, men oljen var ikke bevegelig.



Kjøleskipsselskapet Green Reefers faller 4,94 prosent til 4,85 kroner. Selskapet leverte et resultat før skatt 0,7 millioner dollar for fjerde kvartal mot 5,4 millioner dollar i tilsvarende periode året før.



Dolphin Interconnect Solutions faller 2,67 prosent etter at de leverte et nytt underskudd.



Rally på oppkjøpsfeber

Verdens mest kjente indeks klatret over 100 poeng etter at det kom frem at aluminiumsgiganten Alcoa er i søkelyset for budkamp. Ifølge The Times skal både BHP Billiton og Rio Tinto Plc. skal visstnok være interesserte i å ta over selskapet. Alle aksjene steg med Alcoas oppgang på over seks prosent som den sterkeste.



En oppgradering fra General Motor og planer fra EM om tilbakekjøp av egne aksjer hjalp til å sende børsene oppover.



- Vi ser styrke over hele linjen. Markedet har holdt på oppgangen gjennom hele dagen, sier James Park hos Rodman and Renshaw, ifølge Marketwatch.



Den kjente industriindeksen Dow Jones klatret 0,81 prosent. Den bredere S&P 500-indeksen klatret 0,76 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen ble løftet 0,39 prosent.



Det amerikanske handelsunderskuddet økte i desember til 61,18 milliarder dollar fra et revidert underskudd på 58,12 milliarder dollar i november.



Ifølge Bloomberg News lå forventningene blant økonomene på et handelsunderskudd på 59,8 milliarder dollar.



Usikkerhet i forbindelse den amerikanske sentralbanksjefens vitnemål for Kongressen ligger fortsatt å murrer. Ben Bernanke skal fortelle om utsiktene til den amerikanske økonomien og markedet venter også noen ytterligere rentesignaler fra leieren til Bernanke.



- Alle øyne er på Bernanke og hva vil si, sier fondsforvalter Raffaella Sommariva til Bloomberg News.



- Det er vanskelig å se at inflasjonen er et problem akkurat nå, men hvis han sier at det er en bekymring og foreslår en renteoppgang, vil det skremmer markedet og det vil ikke være bra for aksjene, sier Sommariva.



Flere oppkjøp er også i nyhetene. CVS Corp. har hevet budet på legemiddelselskapet Caremark Rx til 25,7 milliarder dollar.



Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat WTI-olje 59,06 dollar. Dette er en oppgang på 1,25 dollar, eller 2,2 prosent.



Det sorte gullet svingte også voldsomt i dag. En periode var oljeprisen oppe med så mye som tre prosent. Prisen drives delvis oppover i dag grunnet markedets forventninger til de kommende amerikanske lagertallene og at IEA i dag oppjusterte estimatene for verdens oljeetterspørsel i 2007.



Ifølge nye tall fra OECD-landenes vaktbikkje forventes oljeetterspørselen nå å øke med 1,8 prosent sammenlignet med snittetterspørselen i 2006. I forrige prognose lå veksten på 1,6 prosent.



Dow Jonrs +0,81% til 12.654,85



Nasdaq +0,39% til 2.459,88



S&P 500 +0,76% til 1.444,26

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.