Imponerer ministeren med mobbe-film

Ine J.Møllergaard, Henriette Jonassen Bakken, Ole Jørgen, og Simen Kandahl har skrevet filmmanus om mobbing.

Ine J.Møllergaard, Henriette Jonassen Bakken, Ole Jørgen, og Simen Kandahl har skrevet filmmanus om mobbing. Foto: Kaja Engnæs Hoff (Mediehuset Nettavisen)

Elever på 7. trinn ved Høybråten skole i Oslo lager film om mobbing.

Hver tjuende elev i skolen mobbes. Derfor vil kunnskapsminister Kristin Halvorsen at mobbing skal øverst på dagsorden for 2010 og 2011.

- Vi vet at mobbing kan forebygges gjennom systematisk arbeid. Når rektor, lærere, elever og foreldre sammen engasjerer seg og arbeider systematisk, blir læringsmiljøet bedre. Derfor doblet vi i 2009 tilskuddet til antimobbing, sier Halvorsen til Nettavisen.

Engasjerte elever
På Høybråten skole i Oslo bruker elevene rollespill og møter til å diskutere og trene seg på mobbesituasjoner.

Nå deltar også 7. trinn ved skolen i et skoleutviklingsprosjekt initiert av «Den kulturelle skolesekken», som finansieres av Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet.

Gjennom dette har skolen fått midler til å utvikle et filmprosjekt hvor alle elevene deltar i en manuskonkurranse. Det beste filmmanuset kåres, og vinneren får produsere sin film sammen med klassen, i tillegg til at filmen sendes inn til «Amandus» - barnas «Amanda».

Årets vinnermanus handler om mobbing, og er skrevet av tolvåringene Henriette Jonassen Bakken, Ine J. Møllergaard, Simen Kandahl og Ole Jørgen.

- Vi ville skrive om mobbing fordi det er et aktuelt tema, og noe som mange kan kjenne seg igjen i, forteller Ole Jørgen.

Klassen begynner filmingen den første uken i februar.

Redd for mobbing
Filmen heter «Omkamp», og handler om hvordan en gutt blir mobbet på skolen av klassens kule gutter.

Henriette forklarer at hovedpersonen blir kalt for stygge ord, som for eksempel «nerd».

- De som blir mobbet skiller seg ofte litt ut, og føler seg utenfor. Kanskje de har briller eller klær som ser annerledes ut, mener Ole Jørgen.

Simen tror mange unngår å være venner med dem som blir mobbet, fordi de er redde for å bli mobbet selv.

- Mobbere er ofte kule og populære, men slemme. De er gjerne sånne som svarer læreren, og som tør å gjøre alt mulig, sier Ine.

Går ut over selvtilliten
Henriette, Ine, Simen og Ole Jørgen føler seg ganske sikre på at mange mobbeofre sliter med dårlig selvtillit. Derfor ville de finne en måte å opparbeide selvtilliten til filmens hovedperson på.

- Hovedpersonen begynner på MUDO, som er et kampsportsenter. Her opplever han å få innpass i et sosialt miljø, og han får derfor større selvtillit, forklarer Simen.

Han understreker at hovedpersonen lærer seg hvordan han kan bruke ord for å forsvare seg mot mobberne. De fysiske kamptriksene legges igjen på MUDO-senteret.

Viktig engasjement
Kristin Halvorsen er svært imponert over arbeidet som gjøres på Høybråten skole, og mener det viktigste i kampen mot mobbing, er at skolene engasjerer seg i arbeidet mot mobbing, og bevisstgjør elever og lærere om hvordan mobbing foregår og oppleves.

- Dette er én måte å gjøre det på, og det finnes mange gode prosjekter rundt om i landet. Det viktige er at elevene deltar i prosjekter som fungerer på deres skole, slik at antimobbearbeidet styrkes. At elevene selv engasjerer seg i arbeidet mot mobbing er et godt utgangspunkt. Elever som deltar i prosjekter som dette blir mer bevisste og klare for å gjøre noe med det, påpeker hun.

Kunnskapsministeren håper andre skoler kan lære av erfaringene fra skoler som Høybråten.

- Alle må hele tiden ha bevissthet rundt mobbing, og jobbe for å få slutt på det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag