Importøkning på landbruksprodukter

Oslo (NTB): Import av landbruksvarer økte i fjor med 9,2 prosent fra året før. Mesteparten av veksten skyldtes mer import av kjøtt, korn og poteter.

Verdien av de importerte landbruksvarene var på 43 milliarder kroner i fjor, en økning på 3 milliarder kroner fra 2011, ifølge Statens landbruksforvaltning (SLF).

- Importen går ganske kraftig opp og viser ingen tegn til å bremse. På mange varer som storfe, sau og korn kommer importen i stor grad av at det ikke blir produsert nok norske varer, og at tollsatsene derfor blir satt ned. Svak økonomi i produksjonen blir ofte brukt som forklaring, sier seksjonssjef Lasse Erdal i SLF til Nationen.

Importen av kjøtt økte med 54 prosent til 29.000 tonn. Mesteparten av dette skyldtes rekordstor import av storfekjøtt, 17.700 tonn. Import av lammekjøtt økte med over 1.000 tonn fra 2011 til i fjor. Osteimporten økte med 600 tonn i fjor.

Norskprodusert lam utgjorde i fjor 89 prosent av markedet, en nedgang på 5 prosentpoeng. Norskprodusert storfe utgjorde 81 prosent av alt storfekjøtt på markedet her i landet i fjor, en nedgang på 8 prosentpoeng. SLFs tall viser at hver femte storfebiff og hver tiende lammekotelett ble importert i fjor.

Importveksten for korn var på 28 prosent, og for poteter var økningen på 76 prosent. Norskprodusert matmel utgjorde mindre enn 30 prosent av alt mel på markedet i landet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.