RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
REAGERTE: Tobarnsmor Ina Iddberg fra Mjøndalen så en sju år gammel gutt bli mobbet, uten at voksne som var i nærheten grep inn. Foto: Privat/Facebook
REAGERTE: Tobarnsmor Ina Iddberg fra Mjøndalen så en sju år gammel gutt bli mobbet, uten at voksne som var i nærheten grep inn. Foto: Privat/Facebook

Ina mener voksne så på at gutt (7) ble mobbet

Sist oppdatert:
- Svaret jeg fikk kan sjokkere hvem som helst.

«Unger kan være så slemme». Slik begynner Ina Iddbergs Facebook-status fra søndag kveld.

Statusen skrev hun for å få ned tankene sine etter å ha sett den sju år gamle kameraten til sønnene bli mobbet av en gjeng på mellom ti og 15 unger.

- Han sto og gråt, samtidig som han prøvde å ta mobberne. Og dette var det voksne mennesker som så, sier hun - fortsatt sjokkert.

Fra kjøkkenvinduet kunne tobarnsmoren se at det som foregikk mellom barna i gata, ikke var lek.

- Jeg hørte ingenting, jeg bare så at det var noe som ikke stemte. Da gikk jeg ut.

Her er Iddbergs statusoppdatering om hvordan hun opplevde hendelsen:


- De må ha fått det med seg
Iddberg forteller at hun både så to joggere stå like ved, og at en forelder i gata skal ha blitt gjort oppmerksom på oppstyret av barnet sitt.

- Jeg hørte barnet si til faren at «se på han der a, han er helt gæren». Jeg så en voksen i gangen, men vedkommende kom aldri ut.

Irritert over at ingen hadde grepet inn, gikk hun bort til joggerne.

- Jeg spurte hvorfor de ikke hadde gjort noe før jeg kom ut. Men de svarte bare at de ikke visste hva de skulle gjøre.

- Jeg fikk følelsen av at de hadde blitt overrumplet av hendelsen. De må ha fått det med seg. Jeg hadde ikke lyd, men så at det var noe galt. De sto rett ved, sier hun.

Iddalen håper episoden kan minne samfunnet på at mobbing er noe som må bekjempes kollektivt.

- Som søsteren min kommenterte på statusen «Det tar en hel bygd til å oppdra et barn». Vi har alle et ansvar, og vi må ta i et tak alle sammen. Hvilket signal sender vi barna om vi bare lar slikt passere, spør hun seg.

Usikker på rett og galt
Da hun fikk sjuåringen bort fra gjengen med barn som hadde samlet seg rundt ham, møtte hun en fortvilet og trist gutt.

- Morsinstinktet mitt slo inn for denne ungen. Det så ikke ut som noe engangstilfelle, noe moren kunne bekrefte da hun kom. 

Iddberg tok seg også en god prat med gutten. En samtale hun i etterkant har tenkt mye på.

- Jeg snakket med ham og sa at det i slike situasjoner er viktig ikke å bli sinna, slik at man kaster ting rundt seg. For da kan dem som erter ofte synes det er morsomt, slik at de gjør det mer. Han skjønte det og fikk roet seg, forteller hun, men innrømmer at det senere har gnagd litt på henne.

- Egentlig er det en helt feil samtale å ha i etterkant. For det er jo ikke hans ansvar å kontrollere følelsene sine når de andre barna åpenlyst framprovoserer den adferden.

Etter å ha tenkt en stund på det, har hun fortsatt ikke kommet fram til om det var riktig eller ikke.

- Nei, jeg har ikke kommet fram til noen konklusjon. Men jeg tror det er viktig å lære barna at man skal prøve å vise at man rister det av seg, samtidig som det egentlig ikke er den som blir mobbet sitt ansvar.

Snakket med rektor
Etter hendelsen tok Iddberg kontakt med rektor ved skolen, hvor nesten samtlige av de involverte barna går på skole.

- Jeg ba rektor om å følge med. Det er viktig å ikke gjøre mer ut av det enn det faktisk er. Det kan være en langvarig konflikt, men også et engangstilfelle på grunn av en leke. Det viktigste er å holde øye med det.

Etter at hun publiserte statusen søndag kveld har over 18.000 personer likt den. Over 2600 har delt den videre. En respons tobarnsmoren aldri hadde sett for seg.

- Egentlig skulle jeg skrive dette til Facebook-vennene mine. Men så sto innstillingen på offentlig, og slik kunne alle se den. Jeg ble overrasket da jeg fikk 30 likes, og tenkte at det var kult at folk bryr seg. Da jeg fikk 250 likes ringte jeg guttens mor for å spørre om hun ville at jeg skulle fjerne den. Noe hun ikke ville. Hun synes det er bra at man setter fokus på slikt som dette.

Selv om statusen kun var men for Iddbergs venner, er hun glad hvis den kan hjelpe folk til å bli litt mer oppmerksomme.

- Det hadde bare vært veldig fint, synes hun.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere