RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

India anerkjenner det tredje kjønn

SEREMONI: Indiske transkjønnede fotografert i forbindelse med en bryllupsseremoni i Ahmedabad i juli 2009.
SEREMONI: Indiske transkjønnede fotografert i forbindelse med en bryllupsseremoni i Ahmedabad i juli 2009. Foto: Sam Panthaky (AFP)
Sist oppdatert:
Fra før finnes mann og kvinne. Nå har India anerkjent det tredje kjønn.

New Delhi (NTB-AFP-Nettavisen): Indias høyesterett har bestemt at transpersoner opprettes som et tredje kjønn i landet.

Avgjørelsen blir sett på som en milepæl i landet. Dette skal være første gang i verdenshistorien at en høyesterett anerkjenner transpersoner som et eget kjønn.

Dette kjønnet skal nå bli anerkjent på arbeidsmarkedet og i alle andre sammenhenger som eget kjønn, og høyesterett sier at landet må vurdere å innføre egne toaletter for transpersoner. Man ber også om at deres spesielle medisinske behov blir anerkjent og fulgt opp, skriver Times of India.

Lever på utsiden
I India lever transpersoner, eller «hirjas» som de ofte kalles, utenfor samfunnet med få muligheter til å skaffe seg anstendig arbeid. Ofte har de blitt tvunget til å tigge eller å prostituere seg.

Situasjonen har gradvis blitt bedre de siste årene, og etter en kampanje for å anerkjenne «det tredje kjønn» fikk de for noen år siden lov til å skrive «E» i passet sitt for å merke at de var transperson.

Først i verden
Nyheten, som ble gjort kjent tirsdag, har blitt godt tatt imot av transmiljøet i verdens største demokrati.

– Anerkjennelsen av transpersoner som et tredje kjønn er ikke et sosialt eller medisinsk tema, men et spørsmål om menneskerettigheter, uttalte høyesterettsdommer K.S. Radhakrishnan etter at bestemmelsen ble lest opp.

Avgjørelsen sier også at personer som ved kirurgisk inngrep skifter kjønn har rett til å bli behandlet som det nye kjønnet. 

DANSERE: Indiske transkjønnede dansere gjør seg klare til å danse i Kokata i april 2013. Nå eksisterer denne gruppen som et offisielt tredje kjønn.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere