*Nettavisen* Nyheter.

India ved milepæl i kampen mot polio

New Delhi (NTB-AFP-DPA): De tre siste årene er det ikke meldt om ett eneste nytt tilfelle av poliomyelitt i India. Hvis sykdommen virkelig er utryddet, har verden med inderne i spissen tatt et stort skritt på veien mot bedre folkehelse.

Den indiske helseministeren Ghulam Nabi Assad kaller mandagens treårsmarkering en historisk milepæl. Inderne har gjennomført et storstilt program for massevaksinasjon mot polio, der over 2,3 millioner helsearbeidere og andre har deltatt.

- I 2009 lå over halvparten av den globale poliobyrden på Indias skuldre. I dag har vi nådd den historiske dagen da vi har lagt bak oss tre år uten ett eneste tilfelle der noen er rammet av vilt poliovirus, sa Assad med henvisning til sykdomsfremkallende virus som ikke stammer fra vaksine.

Verdens helseorganisasjon WHO anerkjenner et land som poliofritt hvis landet kan vise til at det er gått ett år siden siste nye tilfelle ble registrert. Når India nå har lagt bak seg tre slike år, gjenstår bare Afghanistan, Pakistan og Nigeria som land der sykdommen fortsatt er utbredt.

Polio kan i alvorlige tilfeller gi muskelsvekkelser som medfører lammelser, den er noen ganger dødelig, og det fins ingen kur. I Norge ble det siste nye tilfellet av «hjemlig» poliomyelitt oppdaget i 1969, selv om det siden er registrert en håndfull tilfeller etter smitte i utlandet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.