RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

India vil ha slutt på surrogati-turismen

Indiske myndigheter gjør det vanskelig for nordmenn som ønsker surrogati-hjelp.
Indiske myndigheter gjør det vanskelig for nordmenn som ønsker surrogati-hjelp. Foto: Yen Teoh (Getty Images/Hemera)
Indiske myndigheter strammer inn visumreglene og gjør det vanskelig for nordmenn som ønsker surrogati-hjelp.

Oslo (NTB): Norske par har de siste ukene fått beskjed fra indiske surrogati-klinikker om at de ikke kan hjelpe utlendinger med å lage barn i India, skriver VG.

De nye indiske surrogatireglene ble innført i slutten av november, omtrent samtidig med at Haugesunds Avis omtalte Mette-Marits reise til India for å hjelpe et homofilt vennepar med å ta vare på deres nyfødte baby. Imens ventet venneparet på visum.

Indiske myndigheter har nå strammet inn visumreglene for utenlandske borgere som ønsker surrogati-hjelp i landet. Ifølge VG vil indiske myndigheter både stanse den såkalte surrogatiturismen og dessuten nekte all hjelp til homofile par. Reglene innebærer blant annet et krav om medisinsk visum fra utlendinger som ønsker å få barn via surrogatmor i utlandet. Dette visumet får man bare dersom de har levert en erklæring fra hjemlandet om at landet aksepterer surrogati.

- Det indiske lovforslaget regulerer intern rett i India. Det er imidlertid klart at norske myndigheter ikke vil kunne bekrefte at surrogati er tillatt i Norge, skriver barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) i et ferskt brev til Stortinget.

Kristelig Folkepartis Øyvind Håbrekke er fornøyd med regelinnskjerpingen.

- Dette er en fantastisk god nyhet for fattige indiske kvinner som har blitt utnyttet til å assistere foreldre fra den rike delen av verden, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere