RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Indias lavkaste må fortsatt tømme toaletter

En 60 år gammel kvinne fjerner avføring for anre mennesker i landsbyen Nekpur øst for New Delhi. Bildet er tatt i august 2012.
En 60 år gammel kvinne fjerner avføring for anre mennesker i landsbyen Nekpur øst for New Delhi. Bildet er tatt i august 2012. Foto: Prakash Singh (AFP / NTB Scanpix)
Kvinner og menn fra Indias lavkaster tvinges fortsatt til å tømme toaletter, til tross for at India i fjor vedtok nye lover som skulle redusere diskriminering.

Over hele landet må mennesker som tilhører bunnen av Indias inngrodde hierarkiske kastesystem daglig bruke hender og enkle spader for å tømme landets millioner av toaletter.

For antidiskrimineringsloven fra i fjor virker ikke i praksis, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

Menneskerettsorganisasjonen har intervjuet over 100 mennesker som fortsatt jobber manuelt med å tømme toaletter for andres etterlatenskaper.

Primitivt

Folk fra de laveste kastene sliter med å finne andre typer jobb, og mange blir ofte utsatt for trusler og trakassering av lokale myndighetspersoner og andre dersom de forsøker å slutte, skriver HRW i rapporten.

Kvinner som jobber som dotømmere må som regel bruke hendene eller enkle redskaper for å tømme toaletter, som ofte er svært primitive og består av et hull i gulvet.

På landsbygda får kvinnene, for det er som regel kvinner, ofte gammel mat og fillete klær i lønn i stedet for penger.

– Gjentatte forsøk fra landets sentralmyndigheter på å få slutt på kastebasert toalettømming blir satt til side på grunn av lokal diskriminering, sier Meenakshi Ganguly, HRWs direktør for Sør-Asia.

– Myndighetene må ta på alvor arbeidet med å forby manuell toalettømming og heller hjelpe dem som tilhører de laveste kastene, fortsetter Ganguly.

Ignorerer loven

Den indiske nasjonalforsamlingen vedtok i fjor en ny lov som forbyr manuell toalettømming. Men verken dette eller tidligere forsøk på forbud har lyktes i praksis, og de laveste kastene tvinges fortsatt til å ta denne type arbeid.

Diskriminering ut fra kastetilhørighet er også forbudt ifølge den indiske grunnloven, uten at det har fått noen praktiske følger.

Ifølge HRW blir både kvinner og menn fra de laveste kastene blant annet utkommandert til å fjerne ekskrementer fra både offentlige og private toaletter, fra grøftekanter og mer eller mindre åpne kloakksystemer.

– Hvis jeg går til et hotell og spør om jobb, så spør de alltid hvilken kaste jeg er. Når de får vite at jeg er valmiki, får jeg bare jobb med å tømme toaletter, sier tenåringsgutten Bablu i delstaten Rajasthan.

– Jeg vil helst ha en annen jobb. Jeg vet dette er diskriminerende, men hva kan jeg gjøre, spør han oppgitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere