Indisk domstol nekter legemiddelfirma patent

New Delhi (NTB-AFP): Indias høyesterett har slått fast at den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis ikke får ta patent på kreftmedisinen Glivec. Dommen ansees som et stort nederlag for internasjonale legemiddelfirmaer.

Et annet utfall kunne fått store konsekvenser for syke fattige. India er en ledende leverandør av såkalte kopimedisiner til det internasjonale markedet. Dersom Novartis hadde vunnet fram, ville det ført til en drastisk reduksjon i den indiske produksjonen av rimelige medisiner som er viktige for pasienter i fattige land.

Novartis har kjempet i indiske domstoler siden 2006, da det indiske patentstyret avviste at konsernet kunne få enerett på den populære blodkreftmedisinen.

Patentstyret mente at den siste utgaven av medisinen ikke skiller seg nok fra tidligere versjoner. Det er bare reelle nyskapninger som blir patentbeskyttet ifølge en lov fra 2005.

Novartis mente imidlertid at loven var i strid med regler fastsatt av Verdens handelsorganisasjon (WTO) og saksøkte indiske myndigheter i et forsøk på å få endret patentloven. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.