Gå til sidens hovedinnhold

Indre øst ikke lenger "innvandrerbydeler"

Mens andelen innvandrere i Grorud- dalen nærmer seg 40 prosent, er den stabil eller synkende i indre øst-bydelene Grünerløkka, Sagene og Gamle Oslo.

OSLO INDRE ØST: Bydelsreformen i 2004 da Oslo fikk nye bydeler gjør det vanskelig å sammenligne statistikken fra SSB helt nøyaktig, men tendensen er likevel klar: Innvandrerbefolkningen øker både nasjonalt og i Oslo, men i Oslo indre øst er den enten stabil eller synkende.
I 2001 hadde Bydel Gamle Oslo 36,6 prosent innvandrere, mens de seks år senere i 2007 har 32,8 prosent. Andelen ikke-vestlige innvandrere har sunket med ett prosentpoeng.
Bydel Grünerløkka har i dag 26,5 prosent innvandrere, mens Bydel Grünerløkka/Sofienberg i 2001 hadde 28,3 prosent innvandrere. Deler av tidligere bydel Helsfyr/Sinsen er i dag en del av Bydel Grünerløkka, de hadde i 2001 en innvandrerandel på 21 prosent.
Bydel Sagene står mer eller mindre på stedet hvil, de har gått fra 19,9 prosent i 2001 (Bydel Sagene/Torshov) til 20,6 prosent i år.
Denne utviklingen står i sterk kontrast til utviklingen i Groruddalen hvor innvandrerandelen grovt regnet har steget fra litt under 30 prosent i 2001 til tett oppunder 40 prosent i dag bare i løpet av de seks siste årene. I disse bydelene er også andelen ikke-vestlige høyere enn i indre øst. Normalen i Groruddalen er at 90-95 prosent av innvandrerne er ikke-vestlige, mens det i indre øst bare er litt over 80 prosent. I Oslos vestlige bydeler er andelen ikke-vestlige innvandrere mye mindre, på Frogner er for eksempel bare litt over halvparten av innvandrerne fra land i Asia, Afrika, Sør- og MellomAmerika og Tyrkia.

To teorier

Forsker Svein Blom hos Statistisk sentralbyrå forteller at innvandrerandelen i indre øst sluttet å vokse på slutten av 90-tallet. Groruddalen og Søndre Nordstrand ble de nye tilflytningsområdene for innvandrere.
Det finnes to hovedteorier på hvorfor dette skjer. Noen mener de fattigste innvandrerne presses ut av økte boligpriser, og at det er en ufrivillig prosess som særlig gjelder de som har leid bolig. Personlig tror jeg heller at innvandrere med et visst økonomisk grunnlag flytter ut fordi de får større og bedre boliger i Groruddalen og på Søndre Nordstrand, sier Blom og fortsetter:
Siden verdistigningen relativt har vært større i indre øst kan de få mer bolig for pengene i ytre øst. Det skjer altså frivillig, sier Blom.
Utviklingen de siste årene i indre øst og spesielt Gamle Oslo kalles gjerne "gentrifisering" (se faktaboks).
De tomme leilighetene etter utflyttede innvandrere fylles gjerne av folk uten innvandrerbakgrunn. Ofte er dette mennesker med både høy inntekt og utdannelse, sier Blom.

Bedre integrert

Han tror fortsatt mange innvandrere tar veien om indre øst før de flytter videre.
Man bygger seg opp et par år der før man flytter videre. Ser man på "nye" innvandrergrupper som somaliere og irakere, som har kort botid i Norge, så har de fortsatt tyngdepunkt i indre øst, sier Blom.
Det kan virke som innvandrere i Groruddalen snakker bedre norsk enn på Tøyen og Grønland?
Språkkunnskapene henger også sammen med botid. I indre øst er innvandrerne ferskere, og snakker nok ofte dårligere norsk enn innvandrere i Groruddalen, sier forskeren.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering