Industriprogram en utfordring ved flykjøp

Fort Worth (NTB): Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener det såkalte industriprogrammet er en utfordring i samtalene med Lockheed Martin om kjøp av kampfly.

- Det synes jeg dagen i dag har bekreftet, sa Faremo etter et besøk på industrigigantens hovedkvarterer i Texas torsdag.

Stortinget har tidligere gitt klarsignal til å gå i forhandlinger med Lockheed Martin om kjøp av jagerflyet F-35 - også kjent som Joint Strike Fighter. En viktig del av avtalen er det norske kravet om industrikontrakter til norske bedrifter for rundt 20 milliarder kroner.

Forsvarsministeren sier hun har inntrykk av at Lockheed Martin-ledelsen er godt kjent med forutsetningene som norske myndigheter jobber ut fra. Et av formålene med torsdagens besøk i Fort Worth var å understreke hvilke forpliktelser som følger med industriprogrammet.

Faremo sier det virker som framdriften i kampflyprogrammet er slik man kan forvente på det nåværende tidspunktet. Onsdag møtte hun USAs forsvarsminister Robert Gates, og hun fikk inntrykk av at amerikanske myndigheter har stor oppmerksomhet rundt prosjektet.

- Det ser jeg som en styrke, sier Faremo til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.