RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Industriveksten stopper opp i Russland

Sist oppdatert:
Etter 49 måneder med vekst i Russlands industri, indikerer en undersøkelse nå fall i januar, for første gang siden Asia-krisen
Det kan se ut til at den russiske bjørnen er på vei inn igjen i hiet etter å ha vært ut av dvalen siden Asia-krisen med tilhørende problemer for russerne i 1998.

Det viser den sesongjusterte innkjøpssjefindeksen til Moscow Narodny Bank for januar.

- Dette er første gang på fire år at vi ser indeksen under 50, sier økonom Paul Timmons i MNB til Moscow Times tirsdag.

Dersom indeksen er under 50 signaliserer det en tilbakegang i økonomien, mens tall over 50 indikerer vekst.

- Bred usikkerhet om styrken til den underliggende etterspørsel etter industriprodukter ble nevnt av en rekke av medlemmene i panelet som årsaken til fallet i produksjonen, skriver MNB i rapporten.

Økonomer Moscow Times har snakket med sier at indeksen beviser det en rekke observatører har advart mot de siste månedene, nemlig at den høye oljeprisen fortsetter å gi hyggelige makrotall for den russiske økonomien, men at fordelene av devaluering i 1998 for den russiske industrien er borte.

- Styrken vi ser i topplinjen er åpenbart ikke fordelt over hele økonomien, og undersøkelsen illustrerer dette meget sterkt, sier sjefstrateg Chris Weafer i Alfa Bank til avisen.

Fakta:
PMI (Purchase Manager Index) "Innkjøpssjef-indeksen" er en månedlig undersøkelse basert på intervjuer med et panel bestående av innkjøpssjefer i landets store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Dette tallet fremkommer ved at man trekker antallet innkjøpssjefer som ser fremgang fra dem som ser nedgang og legger til 50. Resultatet blir at et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

PMI-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere