RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ineffektiv bistand

Sist oppdatert:
Hele 25 prosent av bistanden går til lønn av konsulenter.
En firedel av bistanden som blir gitt, totalt 130 milliarder kroner, blir brukt til å lønne konsulenter fra giverlandene, ifølge bistandsorganisasjonen ActionAid.

I 2004 betalte bistandsorganisasjoner og – direktorater ut om lag 1,3 millioner kroner for å ha en utenlandsk familie boende i et utviklingsland i et år, står det i rapporten'Real Aid 2', som kom ut onsdag.

For å betale skolepenger og barnebidrag får familiene tre ganger så mye som det koster, og blant annet dette er penger som heller kan bli brukt til lokale rådgivere, mener ActionAid.

Konsulenter

– Penger blir brukt på konsulenter som tjener opptil 6.000 kroner om dagen, sa Caroline Sande Mukulira, ActionAids landdirektør for Sør-Afrika, til nyhetsbyrået IPS.

I Ghanas utdanningssystem får de statsansatte om lag 2.000 kroner måneden, det samme som ferske og uerfarne ghanesiske konsulenter tjener per dag, og internasjonale konsulenter tjener på et par timer, heter det i rapporten.

Det største problemet er imidlertid at de rådyre konsulentene sjelden kommer med gode resultater.

Medbestemmelse

ActionAid beskriver om lag halvparten av all bistand som gis for såkalt 'fantombistand, altså penger som forsvinner. Mottakerlandene selv har lite å si på måten utviklingssamarbeidet foregår på, og ActionAid foreslår at utviklingslandene selv får et ord med i laget.

– Det er vanskelig for de fattige landene å forhandle om hva slags bistand de får. Hvis de vil ha bistand, må de ta det med betingelser, hvis ikke får de ingenting, sa Mukulira.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere