RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inflasjon i fokus på Wall Street

Sist oppdatert:
Den "skumle" inflasjonen var i fokus på Wall Street torsda
De amerikanske børsene endte dagen flatt torsdag. Teknologisektoren gjorde best av aksjesektorene, mens det brede markedet ble holdt igjen av en makrotall-rapport.

Tidligere på torsdagen viste statistikken fra amerikanske myndigheter at importprisene steg klart mer enn ventet. Dette skiftet fokuset på Wall Street mot inflasjonsspøkelse og rentefrykten.

Likevel endte Dow Jones-indeksen ned kun 0,32 poeng til 10.216,59 poeng, mens S&P 500-indeksen falt 0,84 poeng til 1.176,84 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 9,75 poeng til 2.047,22 poeng.

Ny elendig torsdag

Det ble et nytt tungt fall torsdag, nøyaktig en uke fra da markedet falt kraftig. Hovedindeksen endte ned 3,8 prosent anført av et bredt spekter selskaper. Blant de mest omsatte aksjene var det vare DnB NOR som steg.

Langt høyere importpriser i USA enn forventet sendte aksjene ytterligere ned.

Gevinstsikringen i Statoil fortsatte, og aksjen ramlet 5,12 prosent mens Norsk Hydro ramlet ned 4,5 prosent. Men det var Tandberg som tok overskriftene etter at aksjen kollapset.

Aksjen falt hele 17,8 prosent etter at selskapet fremla resultat for tredje kvartal onsdag kveld. Flere mindre IT-selskap bidro også til fallet. Dynapel falt hele 15,2 prosent mens Ignis ramlet 12,75 prosent.

Også Tandberg Storage falt. Aksjen dunket ned over 11 prosent.

Rocksource og Petrolia Drilling falt også, med henholdsvis 10,6 prosent og 10,2 prosent.

Frontline ramlet ned 7,8 prosent mens Telenor falt 3 prosent torsdag, mens DNO kunne oppdatere markedet med produksjonstall. Dette medførte at aksjen falt beskjedene 1,95 prosent.

Aker fikk fulltegnet Aker Drilling med god margin og i øverste delen av rangen. Men dette sendte allikevel aksjen ned 6,3 prosent mens Tomra smalt ned 6,5 prosent.

Kverneland og SAS ble dagens vinnere, med en oppgang på henholdsvis 7,5 prosent og 3,7 prosent. Nordic Semiconductor steg 3,4 prosent mens eiendomsselskapet Oslo Areal steg 3,13 prosent.

Nedgang på Wall Street

De amerikanske børsene startet dagen med nedgang.

De tre ledende aksjeindeksene i USA, S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones, var alle ned 0,2 prosent rett etter åpningen.

Det amerikanske aksjemarkedet ble presset av de sterke importprisene i september. Aksjeinvestorene er redde for at man nå vil importere inflasjon, noe som kan øke renten i USA.

Hovedindeksen under 300

Torsdag gikk Hovedindeksen på Oslo Børs under 300-nivået for første gang siden 2. august 2005. Torsdag falt indeksen igjen under 300 nivået.

Dermed er det siste drøye to månedenes avkastning radert bort fra børsen.

Det ser nå ut til at torsdag blir panikkdagen på børsen. Også forrige torsdag var det nedgang. Til lunsj torsdag var fallet mindre enn torsdag i forrige uke, men det var likevel ned 3,2 prosent til 299,68 poeng.

Tungvektere som Statoil og Hydro falt begge 3,6 prosent. Dette til tross for at nordsjøolje holdt seg i London. En svak utvikling for oljeaksjene i USA i går, og svak oljesektor i Europa i dag, var med på å trekke ned.

Oljeaksjene trekkes ned av forventningene om lavere etterspørsel av olje fremover. Dette får en rekke av meglerhusene til å nedjustere sine oljeprisforventninger, noe som slår hardt ut på meglerhusenes resultatestimater.

De internasjonale meglerhusene Morgan Stanley, UBS og Neonet var største selgerne i Hydro-aksjen til lunsj. I Statoil var Neonet største selger, med DnB Nor Markets og Fondfinans på plassene bak. I sum kan dette tyde på at utenlandske investorer leder an i nedsalgene i de to store norske oljeselskapene.

iMarkedet.no har tidligere skrevet om at det er krysset en storpost i oljeselskapet DNO. Denne aksjen var ned "bare"2,5" prosent til lunsj.

Ellers var det svært mye rødt på Oslo Børs, med kun tre aksjer i pluss til lunsj.

Mest ned av alle var teknologiselskapet Tandberg, hvor vekstcaset ser ut til å være borte. Svake tall førte til at denne aksjen falt hele 20,9 prosent til 63,50 kroner ved lunsjtider.

Tandberg-juling på Børsen

Som iMarkedet.no ventet, ble det en svak utvikling på Oslo Børs etter åpningen torsdag. Hovedindeksen falt tilbake hele 1,4 prosent til 305,17 poeng.

Det var imidlertid et selskap som utmerket seg. Teknologitungvekteren Tandberg falt hele 17,8 prosent til 65,75 kroner etter åpningen. Svake resultater for tredje kvartal kom som en formidabel overraskelse på markedet, og dette dro ned aksjekursen.

Etter den siste skrellen fra Tandberg er spørsmålet om aksjemarkedets forhold til teknologiselskapet blir det samme som tidligere. Da var Terje Rogne & Co. aksjemarkedets yndlinger. Det kan man trygt si de ikke er lenger.

Investorene likte heller ikke SuperOffice-tallene. Aksjekursen falt 7,1 prosent etter at veksten i tredje kvartal ble svakere enn forventet.

Eltek-aksjen falt også 3,5 prosent etter åpningen, til tross for sterke resultater i tredje kvartal.

Ellers på Oslo Børs så er det krysset en storpost i DNO. Hele 10 prosent av oljeselskapets utestående aksjer ble omsatt intern av det internasjonale meglerhuset Credit Suisse First Boston.

Blant de andre oljeselskapene falt det også tungt etter åpningen. Statoil-aksjen og Hydro-aksjen falt henholdsvis 1,7 prosent og 1,8 prosent.

Som iMarkedet.no ventet før børsåpningen, fikk også Frontline seg en skrell torsdag. Frontline-aksjen ble tynget av svak utvikling i USA, og uro for flere av de internasjonale tankaksjene. Frontline-aksjen falt 4,2 prosent til 251 kroner etter åpningen.

Fortsetter børsfallet?

Spørsmålet investorene stiller seg før dagens børsåpning på Oslo Børs, er om den negative tendensen fortsetter. En svekking av oljeprisen har ført til børsuro i Oslo.

Torsdag var imidlertid prisen på nordsjøolje helt flat, og prisen lå på relativt sterke 60,58 dollar pr. fat.

Av selskapsspesifikke ting kan nevnes at en rekke av de norske aksjene som er notert i USA svekket seg i går. Blant disse er særlig Frontline-aksjen under press.

Det kan nevnes at et tankrederi som ble notert på Wall Street i går måtte kutte kursen med 20 prosent i børsintroduksjonsprosessen. Det sier ganske mye om klimaet for tankaksjene om dagen.

I teknologisektoren har Eltek og SuperOffice kommet med tall torsdag. Sistnevnte har hatt problemer med å følge opp et sterkt andre halvår i fjor. Eltek-tallene var derimot sterke i tredje kvartal.

Tandberg-aksjen er imidlertid under press i dag. Videokonferanseselskapet leverte svake resultater for tredje kvartal i går.

DNO-aksjen vil trolig løfte seg etter åpningen torsdag. Selskapet meldte om funn av mer olje og gass på Nebrajah-feltet.

Finansavisen skrev torsdag morgen om at Aker Drilling skal være i mål med sin emisjon.

Asia fulgte opp svak Wall Street

De asiatiske børsene fulgte etter USA-børsenes fall torsdag.

Morgan Stanleys Asia-indeks var ned 1,1 prosent torsdag morgen. I Sør-Korea var fallet enda større, og Kospi-indeksen var ned hele 2,2 prosent.

Nikkei-indeksen i Japan falt 0,8 prosent rett før stengning.

Tech og inflasjon tynget

Det var de skuffende driftsinntektene til Apple som satte den svake tonen på Nasdaq fra åpning onsdag, og dette tynget også resten markedet. Stemning ble ikke bedre av at it-giganten Intel ble nedgradert i løpet av dagen.

Inflasjonen fortsatte å spøke i onsdagens markedet slik den har gjort stort sett hele året, aktualisert av nye taler fra sentralbanken Federal Reserves toppmenn tirsdag. Dette sammen med fortsatt stor usikkerhet rundt virkningene av orkanene og energikostnadene fortsetter å skape usikkerhet.

Det hjalp heller ikke at oljeprisen fortsatte å stige i kveld til det høyeste nivået på en uke.

Dow Jones-indeksen endte ned 0,35 prosent til 10.216,91, mens Nasdaq falt hele 1,15 prosent til 2.037,47. Det brede markedet ved S&P 500-indeksen falt 0,6 prosent til 1.177,68.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere