RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inflasjonen mye lavere enn ventet

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Inflasjonen faller langt mer enn det Norges Bank antydet forrige måned. At renta heves, virker derfor å være lite sannsynlig i nær framtid.

Kjerneinflasjonen var på 1,7 prosent i september, en nedgang fra 2,5 prosent i august. Den gang var kjerneinflasjonen sett på som overraskende høy og Norges Bank regnet med at den ville synke til 2,2 prosent i september.

Når kjerneinflasjonen faller langt under Norges Banks prognose, svekkes sannsynligheten for framtidig renteøkning. Norges Bank hadde antydet renteheving sommeren 2014, men nå er sannsynligheten isteden høyere for at renten kuttes, skriver E24.

På forhånd hadde en rekke analytikere ventet at kjerneinflasjonen for september ville ligge på 2,2 eller 2,3 prosent, melder Dagens Næringsliv. Norges Bank har som oppgave å sikre en prisvekst som ligger på rundt 2,5 prosent.

Den lave inflasjonen førte torsdag formiddag umiddelbart til at kronekursen ble svekket mot blant annet euroen og pundet.

Konsumprisindeksen steg 0,5 prosent fra august til september, ikke minst på grunn av økte priser på møbler og klær, viser de ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå. Det siste året har KPI steget 2,8 prosent. Årsveksten har dermed sunket fra 3,2 prosent i august. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere