*Nettavisen* Nyheter.

Influensaen er på retrett

Foto: (Foto: Shutterstock)

Hvis du ikke er blitt syk ennå, kan du etter all sannsynlighet puste lettet ut.

20.01.09 13:37

(SIDE2): Årets epidemi har roet seg.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

På Østlandet og Sørlandet fortsatte tallene å stige noe siste uke, men ellers i landet er influensabølgen på vei tilbake.

- Vi ser at tallene for hele landet ligger på samme nivå som uka før, noe som betyr at influensaen ser ut til å ha stabilisert seg, sier Olav Hungnes i Folkehelseinstituttet til Side2.

LES OGSÅ: Influensaen er på topp

Vi stige på Østlandet
Han legger til at det er på Vestlandet epidemien nå er mest stabil, mens tallene steg på Østlandet og Sørlandet og falt i Nord- og Midt-Norge.

- Vi ser at årets utbrudd er av moderat karakter i forhold til tidligere år. I størrelsesorden underkant av middels, hevder Hungnes. Han håper bølgen nå vil avta selv om man aldri skal si aldri. Årets influensatype er nemlig en hissig form som kan skape store utbrudd. Typen H3N2 er en subtype av influensa type A og kan skape store problemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kan gi enorme utbrudd

- Viruset kan gi enorme utbrudd, men behøver heller ikke det og nå ser det ut til at det altså bare blir et middels utbrudd. Grunnen er kanskje at dette viruset ligner på det som forårsaket influensa for to år siden og dette var mye heftigere.

- Så de som var syke da, ble ikke syke nå?

- Det stemmer, mange av dem som var syke for to år siden, slapp nok årets influensa fordi kroppen har antistoffene i seg.

Fra vest til øst
Også vaksinen som mange tok i forkant av årets influensasesong traff spikeren på hodet denne gangen. Allikevel har mange kontorpulter stått tomme i dager og opp mot en uke fordi folk er blitt helt slått ut, gjerne på en gang.

- Grunnen til at det er så mange som får viruset på vinteren er at vi endrer atferd, vi er tettere på hverandre og viruset har en bedre levedyktighet i kaldt vær. Men du skal allikevel langt sør for ikke å se slike epidemier.

Også resten av Europa har slitt med helsa de siste ukene og det var landene i vest som var først ute i år. Både Storbritannia og Portugal er forbi toppen av sin epidemi, mens landene lenger øst har kommet kortere i prosessen enn oss her i Norge. Vårt naboland Sverige opplever omtrent den samme epidemitilstanden som oss.

Det er vanskelig å anslå hvor mange som er blitt syke av årets influensa, men Folkehelseinstituttet anslår at rundt noen hundre tusen nordmenn rammes av influensa hver eneste vinter.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.