Det er sesong for den årlige runden unden dyna for mange av oss. Midt i influensasesongen er det ett oppsiktsvekkende tall som bekymrer myndighetene: Færre velger å vaksinere seg.

Det er ikke for seint å få vaksine, lover kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, til tross for at utbruddet av årets sesonginfluensa er godt i gang.

- Det er viktig å beskytte seg midt i sesongen, sier Kristofferesen, som kan fortelle at hun selv nylig lå nede med årets virus.

- Det var skikkelig tøft og henger nok i i flere uker.

Men det betyr ikke at årets utgave er verre enn andre år.

Les også: Influensautbruddet har nådd toppen

- Mangler kunnskap

Ifølge Kristoffersen har tall fra Folkehelseinstuttet vist at nordmenn ikke har vaksinert seg i det omfang som myndighetene ønsker.

- De som har vaksinert seg er langt under Folkehelseinstituttet sin målsetting. Det er rett og slett færre som har vaksinert seg.

Det er mennesker i kjente risikogrupper som bør vaksinere seg.

- Eldre, kronisk syke og de som er gravide bør få vaksinen. Og det er fortsatt ikke for seint om du ikke har fått viruset, sier hun.

Og om du er smittet, kan du begrense skaden med antivirale medisiner.

- For eksempel medisinen Tamiflu, opplyser hun.

Den krever imidlertid en resept fra legen. Hun tror det er mangel på kunnskap og informasjon som gjør at det er færre som har vaksinert seg enn det myndighetene ønsker.

- Jeg vil tro at det handler om kunnskap, eller mangel på det. Noen vet ikke at de burde ta det. Også er det vel noen som ikke vil ta det, fordi de er redde for vaksinen.

Midtveis i sesongen

Ifølge en oversikt over influensans utbrudd i Norge så langt er det i Troms fylke registrert foreløpig lav aktivitet. Det kan bety at det vil komme mer i løpet av de neste ukene.

Det er både varianter av A- og B-virusene som går i Norge nå.

- Det er B-varianten som er mest dominerende i Norge nå. De fleste prøvene som er analysert har flest B-er. A er den som historisk sett har gitt de største epidemiene, forteller Kristoffersen.

Kommuneoverlegen har noen gode råd for de som ønsker å unngå smitte:

* Vaksinér deg om du er i risikosonen

* Vær nøye med håndhygiene

* Vær forsiktig med å ta på ting som du vet syke har vært i kontakt med

* Om du fryser kan det også svekke immunforsvaret og gjøre deg mer mottakelig for å bli syk

Om du først er blitt syk:

* Ha kontakt med færrest mulig mennesker om du er syk

* Vær nøye med håndhygiene. Bruk gjerne antibakterielle vaskemidler om du må forlate senga

* Host i albuen eller i papir

* Bruk egne håndduker i hjemmet

Kommuneoverlegen ber foreldre være årvåkne når barn blir syke:

* Hvis ungene har kroniske sykdommer må de vaksineres

* Barn er mer sårbare for uttørring. - Hvis de også får oppkast så må man være oppmerksomme, man må da være snar med å vurdere om man skal oppsøke lege, sier hun.

* Pass på veskeinntak

* Når temperaturen begynner å nærme seg 40 grader kan det bli alvorlig. - Da må man forsøke å få ned temperaturen, enten med medisiner eller vedå kjøle ungen ned, sier kommuneoverlegen.

Det viktigste er å sjekke allmentillstanden til barnet. Men:

- Temperaturer over 40 grader skal man ikke ha. Og har ungen feber over 38 når den går og legger seg, bør man vekke ungen i løpet av natta for å sjekke at de er kontaktbar, sier hun.