RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

Influensamedisin er gått ut på dato

Sist oppdatert:
Nesten 1,2 millioner pakninger med influensamedisinen Tamiflu har gått ut på dato, opplyser Helsedirektoratet.

Oslo (NTB): Myndighetene kjøpte inn medisinen i 2005 til bruk ved en eventuell pandemi.

Myndighetene hadde fra før et beredskapslager på 200.000 pakninger med Tamiflu. I tilfelle det skulle oppstå en influensapandemi, bestilte myndighetene ytterligere 1,2 millioner pakninger. Dette lageret ankom Norsk Medisinaldepot på Kalbakken i Oslo 7. juli 2005.

Prislappen var på 190 millioner kroner og formålet var å kunne ha nok medisin til en tredel av befolkningen, det antallet man fryktet kunne bli rammet av influensa under en pandemi. Ingen pandemi har ennå feid over landet, og nesten alle Tamiflu-pakningene er nå gått ut på dato, skriver VG.

– De fleste pakningene har utløpt holdbarhet. Kun et lite parti er holdbart til januar 2014, sier direktør Marit Endresen ved avdeling for medisinsk utstyr og legemidler i Helsedirektoratet.

Hun mener medikamentene er fullt holdbare. Vurderingen er tatt i samarbeid med Legemiddelverket. Tester viser at medisinen beholder effekten også etter utløpsdato. Myndighetene har på grunn av et EU-direktiv lov til å benytte legemidler som er utløpt på dato når de må benyttes i en krisesituasjon.

Endresen opplyser at det ikke er noen krisesituasjon nå, og heller ingen pandemi, og at det derfor ikke er aktuelt å benytte Tamiflu-lageret ennå. Samtidig arbeider myndighetene fortløpende med å vurdere om det er på tide å erstatte influensamedisin som er utgått på dato med ny. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere