Gå til sidens hovedinnhold

Influensatopp om en måned

Om tre til fem uker kommer årets influensatopp, ifølge Folkehelseinstituttet.

Oslo (ANB): Influensaepidemien er nå på vei oppover. Folkehelseinstituttet har ikke eksakte tall, men regner med at flere tusen nå er smittet. De fleste har influensa type B, men omkring 20 prosent har influensa type A H1N1 (svineinfluensa).

- Det er ikke unaturlig at vi får en del influensa B, det er et av de virusene som vi ofte ser i forbindelse med de årlige sesonginfluensaepidemiene. Generelt gir influensa B noe mildere sykdom enn influensa A, men de som tilhører risikogruppene kan få alvorlige symptomer også av dette viruset, sier direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen.

Store problemer i England
Fire personer i Norge er nå lagt inn til intensivbehandling med svineinfluensa. I England rapporteres det imidlertid om større problemer.

- Vi håper problemene skal bli mye mindre hos oss i og med at så mange har gjennomgått sykdommen i fjor og også er vaksinert, sier Stene-Larsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Topp om tre-fem uker
- Nå ser vi at kurven for influensaaktivitet er over det normale, og det er grunnlaget for at vi kaller det en epidemi. Vi vil se en sterk økning i hele landet fremover og regner med at toppen vil inntreffe om tre til fem uker, sier Stene-Larsen.

Likevel regner man ikke med at flere enn mellom fem og ti prosent av befolkningen vil bli syke.

- Foreløpig ser det ut som en helt vanlig influensaepidemi, men influensaepidemier er uforutsigbare, og derfor følger vi situasjonen nøye, sier Stene-Larsen.

«Tok man svineinfluensavaksinen i fjor, gir den fortsatt ganske god beskyttelse også i år, men alle som er i risikogruppene bes om å vaksinere seg på nytt selv om de ble vaksinert i fjor»

Direktør Geir Stene-Larsen

Tre influensatyper
Influensavaksinen som gis i år, beskytter mot tre influensatyper, blant annet de to typene som sirkulerer nå. Den tredje virustypen ses det sporadiske tilfeller av.

Svineinfluensavaksinen fra i fjor gis ikke i år, i og med at denne er innlemmet i den «vanlige» vaksinen som nå gis.

- Tok man svineinfluensavaksinen i fjor, gir den fortsatt ganske god beskyttelse også i år, men alle som er i risikogruppene bes om å vaksinere seg på nytt selv om de ble vaksinert i fjor, sier Stene-Larsen.

Risikogrupper
Folkehelseinstituttet anbefaler flere grupper å vaksinere seg. Det gjelder aller over 65 år, alle personer med en alvorlig grunnlidelse, som for eksempel hjertesykdom, lungesykdom, diabetes, nyresykdom, leversykdom, kreft og nevrologiske sykdommer som påvirker pustefunksjonen.

- Har man en alvorlig grunnsykdom, bør man vaksinere seg, sier Stene-Larsen.

I tillegg bør gravide og sterkt overvektige vaksinere seg, påpeker han.

Instituttet anbefaler også helsepersonell å vaksinere seg for å unngå at de smitter sine pasienter.

- I tillegg anbefaler vi de som driver med svinerøkt å vaksinere seg, for å beskytte grisebesetningene mot smitte, sier Stene-Larsen.

Umulig å skille
Om man har fått influensa type B eller A, er umulig å vite for den enkelte, forklarer direktøren.

- Det må analyseres i laboratorium, og det gjør vi bare i spesielle situasjoner, sier Stene-Larsen.

Symptomene på influensa, både A og B, er stort sett like. Symptomene er feber, muskelverk og hodepine. Noen kan også få kvalme og magesymptomer i tillegg.

- De aller fleste får et lett forløp, noen så lett at de ikke merker det en gang, men noen få får et veldig alvorlig forløp. Det er de alvorlige tilfellene vi er bekymret for, og dessverre kan man aldri vite på forhånd hvem som kommer til å få det lett og hvem som kommer til å få et alvorlig sykdomsforløp. Derfor tilrår vi vaksinasjon for å forhindre de alvorlige tilfellene, sier Stene-Larsen. (ANB)

Les mer på Folkehelseinstituttets temaside

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut