*Nettavisen* Nyheter.

Influensavaksine gir ikke narkolepsi

Foto: diego cervo (Getty Images/iStockphoto)

Det er ingen holdepunkter for at sesonginfluensavaksinen gir narkolepsi for barn.

03.01.13 21:15

(SIDE2): Det er selvfølgelig opp til enhver forelder om man ønsker å vaksinere sitt barn for influensa. Men Folkehelseinstituttet anbefaler fremdeles at det først er fremst er risikogrupper som vaksinerer seg mot influensa. Det er ikke for sent å vaksinere seg. Men det haster for risikogruppene.

LES OGSÅ:Frykter at for få lar seg vaksinere
Svineinfluensa mest ubredt på Østlandet
Støre har ikke vaksinert seg mot influensa
Slik unngår du skrekkinfluensaen


Spesialvaksine i 2009
Det råder imidlertid noe forvirring rundt årets influensavaksine. Mange lurer på om de bør vaksinere sine barnehagebarn, men samtidig er de redde for at barna skal få narkolepsi, som var en alvorlig bieffekt av pandemrix-vaksinen i 2009.

Det er det ingen holdepunkter for, forklarer overlege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet, Marianne Riise Bergsaker til Side2.

Vaksinen Pandemrix fra 2009 var spesialtilpasset en eventuell pandemi. Den inneholdt et hjelpestoff som skulle gjøre den enda mer virksom og den er derfor forskjellig fra vanlig sesonginfluensavaksine.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kallestad, Gorm

Pandemiviruset i 2009 var ikke en del av sesonginfluensavaksinen det året, men har vært det siden.

Den årlige influensavaksinen inneholder antigener fra de virus som man tror skal bli mest vanlig i sesongen. Slik vaksine har man hatt i flere tiår. Fordi viruset endrer seg bytter man ut antigener slik at man forsøker å være mest mulig oppdatert på det man tror skal forårsake sykdom, forklarer overlege Riise Bergsaker.

På hjemmesiden til Folkehelseinstituttet anbefaler man at folk i beboerhjem og institusjoner vaksineres. Det er ikke det samme som barnehage eller skole.

- De på institusjoner har også ofte en risikofaktor. Og her bor man tett oppå hverandre døgnet rundt, sier Riise Bergsaker.

Mangler immunforsvar
Små barn blir ofte syke, både av pandemiviruset og andre influensavirus. Når man blir født, stiller man på bar bakke når det gjelder motstandskraft. Da er man mer mottakelig for alle virus. Derfor er det slik at unger ofte er mye syke første året i barnehage. De har rett og slett ikke rukket å oppnå et godt immunforsvar.

- Ja, det er mange barn som kan bli syke av influensa. Noen kan bli alvorlig syke, men det er jo heldigvis veldig få. Vårt fokus er på risikogrupper. For de kan influensa ha en større konsekvens. Dels fordi de kan få mer alvorlige komplikasjoner og dels fordi deres underliggende sykdom kan komme i ulage. De blir dermed mer mottakelige for alvorlig sykdom, sier Riise Bergsaker.

Ikke vaksinert mot influensa
At små barn er inne i et vaksinasjonsprogram har ikke noe å si for mottakeligheten for andre typer infeksjoner.

Har barnet ditt tatt pneumokokkvaksinen, kan de være mindre mottakelig for lungebetennelse som kan oppstå etter en influensa.

Nå er vi i startgropen for influensasesongen. Det er helt normalt. Men om svineinfluensaviruset vil bli enda mer dominerende som i 2009, er for tidlig å si.

- I noen deler av landet, som på Østlandet, er det nå pandemiviruset som dominerer. I andre deler av landet, er det andre influensavirus. Dette handler litt om hvilke virus som kommer først til ulike deler av landet. Senere i sesongen kan et annet virus toppe, forklarer overlege Riise Bergsaker.

Kan få flere runder
Har du eller ditt barn hatt en type influensa, er du godt rustet mot et virus som ligner det du har hatt, men du er ikke immun mot de andre virusene som sirkulerer.

Du kan dermed være uheldig og få influensa to ganger i løpet av en sesong.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.