RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Influensavaksinen inneholder kvikksølv

Jönköping/Oslo (NTB): Vaksinen som skal brukes i massevaksineringen mot den såkalte svineinfluensaen i Sverige, inneholder kvikksølv.

Det svenske legemiddelverket bekrefter overfor Jönköpings-Posten at influensavaksinen som skal benyttes inneholder kvikksølvforbindelsen tiomersal.

Sverige innførte forbud mot kvikksølv 1. juni i år, men legemiddelverket forsvarer likevel bruken i influensavaksine og mener at dosene er så små at det er ufarlig.

- Vi får i oss betydelig større doser gjennom å spise fisk fra Østersjøen, sier Jan Liliemark, som er professor i farmakoterapi i Läkmedelsverket.

Influensavaksiner som benyttes i Norge inneholder også kvikksølv, går det fram av Norsk legemiddelhåndbok.

Foruten å inneholde stammer av influensavirus, inneholder «noen av vaksinene kvikksølvforbindelsene tiomersal eller timerfonat som konserveringsmiddel», går det fram.

Legemiddelhåndboken advarer mot bivirkninger hos folk med «hypersensitivitet overfor kvikksølvforbindelser». Tiomersal er også å finne i hepatitt B-vaksine.

Norge har i likhet med Sverige forbudt miljøgiften kvikksølv, blant annet i tannfyllingsmaterialet amalgam.

- Kvikksølv er blant de aller farligste miljøgiftene. Det finnes fullgode alternativer til kvikksølv i produkter, og derfor er det riktig å innføre forbud, sa miljø- og utviklingsministeren Erik Solheim da han kunngjorde forbudet i desember 2007. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere