*Nettavisen* Nyheter.

Influensavaksinen inneholder kvikksølv

Jönköping/Oslo (NTB): Vaksinen som skal brukes i massevaksineringen mot den såkalte svineinfluensaen i Sverige, inneholder kvikksølv.

Det svenske legemiddelverket bekrefter overfor Jönköpings-Posten at influensavaksinen som skal benyttes inneholder kvikksølvforbindelsen tiomersal.

Sverige innførte forbud mot kvikksølv 1. juni i år, men legemiddelverket forsvarer likevel bruken i influensavaksine og mener at dosene er så små at det er ufarlig.

- Vi får i oss betydelig større doser gjennom å spise fisk fra Østersjøen, sier Jan Liliemark, som er professor i farmakoterapi i Läkmedelsverket.

Influensavaksiner som benyttes i Norge inneholder også kvikksølv, går det fram av Norsk legemiddelhåndbok.

Foruten å inneholde stammer av influensavirus, inneholder «noen av vaksinene kvikksølvforbindelsene tiomersal eller timerfonat som konserveringsmiddel», går det fram.

Legemiddelhåndboken advarer mot bivirkninger hos folk med «hypersensitivitet overfor kvikksølvforbindelser». Tiomersal er også å finne i hepatitt B-vaksine.

Norge har i likhet med Sverige forbudt miljøgiften kvikksølv, blant annet i tannfyllingsmaterialet amalgam.

- Kvikksølv er blant de aller farligste miljøgiftene. Det finnes fullgode alternativer til kvikksølv i produkter, og derfor er det riktig å innføre forbud, sa miljø- og utviklingsministeren Erik Solheim da han kunngjorde forbudet i desember 2007. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag