Gå til sidens hovedinnhold

- Informasjon om nettbruk lagres i ett år av NSA

Washington (NTB): Omfattende opplysninger om vanlige menneskers internettbruk lagres i opptil ett år av USA, ifølge lekkede dokumenter fra etterretningsorganisasjonen NSA.

Enorme mengder såkalte metadata havner angivelig i en database som er del av et system med kodenavn Marina. Det skriver avisa The Guardian med henvisning til dokumenter lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Metadataene omfatter informasjon om surfing og besøkte nettsider, men også epost-aktivitet og enkelte passord.

USAs regjering har gjentatte ganger forsikret at National Security Agency (NSA) kun tar vare på innholdet i kommunikasjonen til spesielt utpekte personer.

De lekkede dokumentene tyder imidlertid på at NSA beholder metadatene til et veldig mye større antall mennesker. I en guide til nye NSA-ansatte understrekes det at Marina kan brukes til å gå ett år tilbake for å kikke på metadata, uansett om de aktuelle opplysningene ble samlet inn bevisst eller som et resultat av ren automatikk.

NSA samler inn informasjon fra internett på en rekke ulike måter. Organisasjonen samarbeider med store IT-selskaper, men har også systemer for å tappe undersjøiske datakabler. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler