Inga (106): - Ingenting å klage på

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Vi testet maten på sykehjem og eldresenter i Oslo.

15.08.11 14:15

(SIDE2): I fjor utførte Helsedirektoratet en undersøkelse blant beboere på sykehjem i Østfold. 204 beboere ved ulike sykehjem svarte på spørsmål, og halvparten var over 85 år.

De vurderte blant annet maten som blir servert, og måltidsmiljøet. De aller fleste framhevet at de generelt sett ikke ønsker å klage, og mange var fornøyd med maten. Likevel sa en del eldre at de savnet rene råvarer til middag som kjøtt og fisk, og at maten ofte besto av ferdiglaget mat og pølser.

Det kom også fram at en av fire beboere på sykehjem ikke ser fram til måltidene med glede. Denne uken har Side2 tatt turen til et kommunalt sykehjem, et privat sykehjem og et eldresenter i Oslo. Hva mener de eldre om maten i dag?

Har du tips om mat og servering på sykehjem eller eldresenter? Send oss gjerne en mail her.

- I sommer, på en av de varmeste dagene lagde vi for eksempel Sangria til beboerne. Det var suksess og da satt de fleste ute i hagen og koste seg. Det er så gøy å se når man treffer. Den livsgleden man ser da, varmer enormt, sier daglig leder ved Sagenehjemmet i Oslo, Inger-Marie Kullerud.

Hun forklarer at i motsetning til de fleste kommunale sykehjemmene i landet så har det private sykehjemmet på Sagene i Oslo eget kjøkken. Det gjør hverdagen enklere og bedre, mener Kullerud.

Foto: Guro Holmene

- Vi har fem kokker som jobber med å servere våre 70 beboere alle måltidene. Det skal være god og næringsmessig sammensatt mat som serveres varm rett på avdelingen. Fordelen med eget kjøkken er at vi kan tilrettelegge mer og si fra til kjøkkenet dersom vi en dag vil sette litt ekstra pris på beboerne.

Kullerud mener det er viktig å servere maten på fat, ha blomster på bordet og gjøre måltidene trivelige.

- Det skjer jo ikke så mye på et sykehjem og derfor blir måltidene ekstra viktige for de fleste. Her kan man sosialisere hvis man vil det og de fleste spiser sammen med sin avdeling på spisestua.

På hjemmet fins det en egen stue og spisekjøkken på hver avdeling i tillegg til kantine hvor alle kan spise sammen. Sykehjemmet rommer også en vinterhage og en stor, grønn hage med blomster og vindruer(!) som er populær om sommeren. Det er 10 bogrupper fordelt over fire etasjer og kjøkkenet leverer også mat til eksterne institusjoner.

- Rusomsorgen bestiller mat herfra, blant annet. Vi får gode tilbakemeldinger og jeg pleier å kjøpe med meg mat hjem selv også, til familien, sier Kullerud.

Har du tips om mat og servering på sykehjem eller eldresenter? Send oss gjerne en mail her.

- Mer pannekaker!
- Jeg er godt fornøyd med maten, sier Edith (91)

Bare det å slippe å lage maten selv syns hun er herlig.

- Å få maten servert er fint. Jeg har jo vært utearbeidende husmor i alle år og da er det jo bra å få servert mat.

Middagen i dag består av svinegryte med potetmos og to skiver vannmelon til dessert.

- Som regel er det noe blandet frukt til dessert og det liker jeg, smiler Edith.

- Men vi kunne hatt mer pannekaker og ertesuppe, sier en annen.

Alle stemmer i og ønsker seg flere dager med pannekaker og suppe.

Foto: Guro Holmene

- Grovbrød som medisin
Sagenehjemmets eldste beboer, Inga (106) er også fornøyd med matserveringen.

- Jeg har ingenting å klage på. Det må være meg selv i tilfelle, smiler hun lurt.

På tross av sine 106 år er hun klar i blikket, forteller ivrig og slår gjerne an en spøk.

- Jeg føler meg aldri gammel, sier hun og ler når vi spør hvorfor hun tror hun lever så lenge.

- Jeg spiser grovbrød, det er som medisin. Dessuten er jeg en glad sjel. Det er så mange som er sinte på hverandre og det syns jeg ikke de skal være.

- Ikke som hjemme
Ved Lilleborg Sykehjem i Oslo får beboerne maten fra Silurveien (Silurveien Sykehjem red.anm.). De får maten levert to ganger i uken, i frosne poser som så varmes. Avdelingene er med på å bestemme menyen og ofte må det tas hensyn til for eksempel diabetes eller allergier og lignende.

Erna (90) syns maten er grei, men savner naturlig nok en del hjemmelagde retter hun pleide å lage da hun selv sto for maten på eget kjøkken

- Fersk suppe. Det får vi ikke her, og det hadde vært deilig, smiler hun.Stemningen ved sykehjemmet er løs og ledig og de ansatte fleiper og prater med de eldre under måltidet.

Også ved bordet vi slår oss ned ved er stemningen god. Erna står for pratingen mens venninnen Edith smiler og koser seg med maten.

- Hun er så glad i mat, tuller Erna med venninnen Edith.

Foto: Guro Holmene

- Har de lyst på vin eller en konjakk får de selvsagt det, sier driftsleder Mona Davidsen ved Lilleborg Sykehjem. Sykehjemmet har 124 beboere hvor 90 prosent er over 70 år.

Maten får de levert to ganger i uken i poser. Avdelingene kan være med å bestemme hva slags mat de vil ha og sette opp menyen.

Tidligere lagde sykehjemmet sin egen mat, men får nå såkalt kok – kjøl. Det vil si at maten kommer i poser, og blir varmet opp og lagt i skåler.

- Jeg synes maten er god. Det smaker bra, og lukter deilig. Det er tilbakemeldingene vi får også fra brukerne. De er fornøyd, sier Davidsen.

Hun mener de er minst like fornøyd med maten de får levert, som da de tidligere lagde den selv.

Davidsen er opptatt av at beboerne skal føle seg hjemme på sykehjemmet. Allikevel er det nok noen ting som bare er annerledes enn hjemme likevel - særlig på matfronten.

- Tirsdag fikk vi servert pølser med spinatstuing og poteter. Har du hørt på maken, sier Erna. En pølse skal da serveres med brød eller lompe, sennep og ketsjup, ler hun.

Foto: Guro Holmene

Mange av de eldre vi har snakket med har etterlyst gode, gamle klassikere. Det er noe Grünerløkka seniorsenter også har bitt seg merke i.

- Vi lager tradisjonsrik mat, det etterlyser de eldre ofte og lager spesielt mat de eldre forbinder med barndommen. Det kan være spekesild, kjøttkaker, torsk eller flesk og duppe, sier kokk Anders Bakken ved Grünerløkka Seniorsenter.

De serverer mat alle ukedager og ved senteret kommer det eldre daglig, for å prate og hygge seg i urbane omgivelser midt i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka i Oslo. Og selv om de som kommer hit ikke er syke og trenger spesialmat så lages maten på en litt spesiell måte, likevel.

Har du tips om mat og servering på sykehjem eller eldresenter? Send oss gjerne en mail her.

Kokken ved senteret opplyser at når han lager mat er tannhygiene en av de tingene han må ta hensyn til. Både kjøtt og grønnsaker lages litt «mykere».

- Når det gjelder ernæringen passer vi på å ikke bruke usunne fettstoffer, men det skal ikke gå utover smaken. Ellers satser vi på folkelig miljø, og et stuepreg på lokalene, sier han.

Lilleborg Sykehjem, Dynekilgaten 20 Oslo
Kommunalt sykehjem
124 beboere

Foto: Guro Holmene

Middag:

Nakkekoteletter med brun saus, rødkål, poteter.


Dessert:

Fruktsuppe

Dette syns vi: Maten smaker ganske salt. Konsistensen på både kjøttet og poeteter er passe mykt og ikke for mykt heller. Den brune sausen er litt rennende og kunne kanskje vært noe fyldigere. Flere grønnsaker hadde også gjort retten mer spennende.

Fruktsuppen er nok midt i blinken for eldre. Med svisker og rosiner er den søt og god. Det virker som de ansatte har hyggelig og fin kommunikasjon med de eldre.

På menyen resten av uka:
Mandag:
Rød linsesuppe, fiskepudding med hvit saus, revet gulrot og poteter
Tirsdag:
Røkte pølser, spinatstuing, poteter og jordbærgrøt til dessert.
Onsdag:
Nakkekoteletter med brun saus, rødkål, poteter og fruktsuppe til dessert.
Torsdag:
Fiskesuppe, steinbitkaker med smørsaus, gulrot, poteter.
Fredag:
Kjøttkaker med brun saus, kålstuing, poteter og kald sitronsuppe til dessert
Lørdag:
Risenrynsgrøt, alternativt Betasuppe
Søndag:
Ovnsbakt laks med rømmedressing, brokkoliblanding, poteter og gele med vaniljesaus til dessert.

Sagenehjemmet, Maridalsveien 177 C i Oslo
Privat sykehjem eies av Sagene Menighet
70 beboere

Foto: Guro Holmene

Middag;

Svinegryte med potetmos


Dessert:

Vannmelon

Koster i kantinen, for besøkende: 55 kroner for liten porsjon og 65 kroner for stor porsjon.

Dette syns vi: Mørt kjøtt, god smak og hjemmelaget potetmos gir ekstra stjerne i boka. Maten blir servert i koselige omgivelser og gryta inneholder mange ulike grønnsaker som paprika, gulrot, sjalottløk, erter og grønne bønner. Retten er allikevel litt ensformig da man ikke riktig smaker de ulike grønnsakene. Alt har på en måte en smak.

På menyen resten av uka:
Mandag:
Tomatsuppe/Fiskekaker med norske grønnsaker og løksjy
Tirsdag:
Svinegryte med potetmos og melon til dessert
Onsdag:
Blomkålsuppe/Dampet sprengt torsk med gulrot og smeltet smør
Torsdag:
Lammefrikadeller med brun saus og grønnsaker og rødgrøt til dessert
Fredag:
Fiskepuddinggryte og hermetisk fersken til dessert
Lørdag:
Stengt
Søndag:
Sommerkoteletter med brun saus og sommerkål og rips med vaniljesaus til dessert

Grünerløkka Seniorsenter
Thorvald Meyers gt 38, Oslo

Middag: Spekesild, kålrotstappe, potet, rødbet, rømme, løk

Dessert: Sjokoladepudding eller karamellpudding.

Koster: 50 kroner for middag og 20 kroner for dessert.

Dette syns vi: Smaker hjemmelaget. God konsistens på poteter og generelt mye og god smak. Passe porsjon, og generelt en variert og spennende meny.

På menyen resten av uka:
Mandag:
Fiskegryte med tomat, løk og potet
Tirsdag:
Spekemat med eggerøre og potetsalat
Onsdag:
Spekesild med kålrotstappe
Torsdag:
Biff alla Lindstrøm med potetstappe, soppsaus og grønnsaker.
Fredag:
Blomkålsuppe med hjemmebakt brød.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.