Gå til sidens hovedinnhold

Inga inn - Tora ut?

- Aasland er lite profilert, mener professor.

Etter SVs landsstyremøte i helgen, står lederduellen mellom bergenserne Audun Lysbakken (33) og Heikki Holmås (39) .

Men behovet for en kvinne i ledertrioen, melder seg.

Stortingsrepresentant Inga Marte Thordkildsen var kjapp med å melde seg av lederdiskusjonen, men seiler nå både opp som en soleklar nestlederkandidat - og som en kvinne som kan få plass rundt Kongens bord.

- Aasland er lite profilert
Og da er forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland den som er mest aktuell å bytte ut, mener professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot.

- Hva sier du til å bli ny nestleder og/eller statsråd?

- Det tar jeg stilling til om spm kommer fra partiet, svarer Inga Marte Thorkildsen i en tekstmelding til Nettavisen.

- Aasland er lite profilert, hvilket er en god grunn til å velge Thorkildsen, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han legger også vekt på at Thorkildsen «ikke har skjemt seg ut» i sin begrunnelse.

Les også: Se hva han har sagt!
Les også: - Blir vi lurt av Lysbakken?

- Ingen andre utfordrere
Thorkildsen representerer Vestfold på Tinget, har en ansiennitet på ni år og 361 dager - og er i inneværende periode medlem av finanskomiteen.

- Hun er en godt etablert rikspolitiker som har vært med lenge og har partiboken i orden. Jeg kan heller ikke se at det er andre kvinner som utfordrer henne, sier Aarebrot.

Et mulig scenario er at SV-leder Kristin Halvorsen overtar hele Kunnskapsdepartementet, inkludert ansvaret for høyere utdanning - og at Erik Solheim gir fra seg miljødepartementet til Thorkildsen og beholder bistand som i dag.

- Thorkildsen blir ny nestleder
- Det er absolutt mulig. Og hvis Heikki Holmås skulle bli ny SV-leder, skyver han ut en av SVs mannlige statsråder, mest sannsynlig Solheim. Og da kan vi se for oss at Thorkildsen og Holmås deler disse to feltene, sier professoren.

Aarebrot er nokså sikker på at Thorkildsen blir ny nestleder:

- Ingen OL-konkurranse
- Å bli nestleder er ingen OL-konkurransen. Det holder at du har vært rundt lenge nok, og Thorkildsen har de nødvendige kvalifikasjoner. Det blir nok henne, hvis hun vil, sier Aarebrot.

Den nye partilederen i SV blir valgt på et ekstraordinært landsmøte til våren. Forslaget om uravstemning ble nedstemt med fem stemmer - selv om både Lysbakken og Holmås ønsket det velkommen.

Kommentarer til denne saken