*Nettavisen* Nyheter.

Ingeborg (51) får ikke ektemannen Muhammet (27) til Norge - nektes oppholdstillatelse

Ingeborg (51) giftet seg med Muhammet (27) i Tyrkia. UNE tror ikke at det er ekte kjærlighet.

09.04.19 08:33

- Vi føler oss urettferdig behandlet. Både aldersforskjellen og den korte tiden fra vi traff hverandre til vi giftet oss gjør at UNE ikke tror at Muhammet giftet seg av kjærlighet, sier Ingeborg til Nettavisen og legger til:

- Det virker som om myndighetene ser på meg som en dum blondine som må beskyttes mot seg selv. Men hvis jeg må selge huset og flytte fra mine barn, så er det ikke mye til beskyttelse.

Giftet seg

51 år gamle Ingeborg har en leilighet i Antalya sammen med søsteren. I september 2015 møtte hun 27 år gamle Muhammet gjennom sin egen søster, som først hadde blitt kjent med mannen.

I januar 2016 var de forlovet og i juli samme år giftet de seg. Det var et lite bryllup der Muhammets søster og venn var tilstede. På kvelden ble det middag, der også Ingeborgs søster og en annen norsk venn var med.

Avslag på opphold

I mars 2017 søkte Muhammet om midlertidig oppholdstillatelse i familieinnvandringsøyemed til Norge.

UDI avslo søknaden og fikk medhold av UNE, som nå har forsvart vedtaket i Oslo tingrett.

I utgangspunktet skal ektefeller av norske statsborgere få opphold i Norge. Dette kan nektes «dersom det fremstår som mest sannsynlig at det hovedsakelige formålet med inngåelsen av ekteskapet har vært å etablere et grunnlag for opphold i riket for søkeren» (utlendingsloven § 40).

UNEs viktigste argumenter for at Muhammet giftet seg primært for å komme til Norge, er:

  • Muhammet kommer fra Tyrkia, et land som mange utvandrer fra. UNE mener han er en typisk emigrant, fordi han ikke har fast jobb, egen bolig eller barn og dermed har svak tilknytning til Tyrkia.
  • Det er stor aldersforskjell mellom Ingeborg og Muhammet, og de giftet seg etter å ha vært sammen i kort tid. Ingeborg er trolig for gammel til å få barn, og å barn i Tyrkia er en sentral del av ekteskapet. Det er også svært uvanlig for tyrkiske menn å gifte seg med en eldre kvinne.

Oslo tingrett er enige med UNE i at Muhammet trolig hadde opphold i Norge i tankene da han giftet seg med Ingeborg. Retten mener likevel at Muhammet virket genuin i sin forklaring, og den uttrykker tvil om Muhammets motiv. Nettopp denne tvilen, gjorde at Muhammet slipper å betale statens saksomkostninger, selv om han tapte saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

- EKTE KJÆRLIGHET: Ingeborg og Muhammet forsøker å overbevise domstolen om at de giftet seg av ekte kjærlighet, og at Muhammet ikke hadde som mål å kunne flytte til Norge. Foto: (privat)

- Bosted betydde lite

- Loven er klar på at alminnelig sannsynlighetsovervekt er tilstrekkelig. Likevel skal tvilsrisikoen gå ut over staten. Når Muhammet har forklart seg genuint og tingretten fremhever tvilen i saken, er det vanskelig å forstå den konklusjon retten falt ned på, sier Muhammets advokat, Monicka Ringstad, til Nettavisen.

- Slik vi tolker tingretten, så tror den på på hans forklaring. Han forklarte blant annet at hvor ektefellene bor, har vært helt underordnet. Grunnen til at valget falt på Norge, var forhold hos Ingeborg, blant annet fordi hun har barn her. Selv om forklaringen hans var genuin, synes retten å ha lagt avgjørende vekt på statistikk og informasjon fra Landinfo. Det kan da virke som at retten ikke har gjort en konkret vurdering av denne saken, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

«INGEBORG»: Muhammet har tatovert «Ingeborg» på underarmen. Foto: (privat)

Tatoverte «Ingeborg»

- Statistikk sier ingenting om dette ekteparet. I tillegg er det flere forhold som fremkom under bevisførselen som ikke er tatt med i dommen. Eksempelvis har et av vitnene, som er nabo til Ingeborg i Antalya, forklart at når Ingeborg reiste hjem til Norge, lå Muhammet i hennes leilighet og gråt av savn.

27-åringen har også tatovert «Ingeborg» på armen.

Håper på lagmannsretten

I dag har Muhammet innreiseforbud i fem år til Norge. Dermed er det Ingeborg som må reise for at de to skal kunne treffes.

- Nå reiser jeg ned 20. april og blir der til 8. mai. Jeg er i Tyrkia 10 - 12 uker i året, og jobber fullt her i Norge. Det blir mange doble vakter for å ha tid og råd til det, sier Ingeborg.

Dommen vil bli anket og Ingeborg håper at lagmannsretten vil se annerledes på saken.

- Hvis han ikke kan flytte til Norge, så må jeg jo selge huset og flytte fra barna. Norske myndigheter sier at de skal ta vare på sine innbyggere, men hva med meg og mine barn, hvis min mann ikke kan flytte til Norge og jeg må flytte til Tyrkia? undrer Ingeborg.

Annonsebilag