Gå til sidens hovedinnhold

Ingeborg (18): – Jeg skal stemme fordi jeg har meninger

9. september er det duket for et nytt stortingsvalg. Det sies i media at bare 1 av 2 jenter velger å bruke stemmeretten sin. Andreas Bjølgerud (18) og Ingeborg Andrea Hegle (18) er to unge studenter som skal stemme til høsten, men de tror mange unge ikke tror deres stemme teller.

OSLO: Dette er året da kullet fra 1994 får lov til å bruke sin stemmerett, i håp om å få et bedre og tryggere Norge. Andreas Bjølgerud tror at ungdommen ikke regner sin stemme som tellende.

– Jeg tviler egentlig på at guttene har noe høyere valgdeltagelse, men de tror ikke at deres stemme teller, og om alle tenker på denne måten, vil de ha lite påvirkning på landets utvikling, forteller Bjølgerud.

Ingeborg mener at ungdommen ikke har satt seg så særlig inn i politikk eller hvilke partier som står for hva. Hun er også enig med Andreas om at de tenker at deres stemme ikke teller.

– Mange har kanskje ikke satt seg så mye inn i politikken. Kanskje de ikke har noen spesielle meninger om politikk eller vet hvilke partier som står for hva, mener Ingeborg.

Nå har man også kjempet for stemmerett siden langt tilbake i tid, så av respekt, burde man egentlig stemme bare på grunn av det

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER!

Fornuftig ungjente er klar

Ingeborg er fornuftig og sikker på hva hun vil at Norge skal bli. Hun er tydelig på at hun skal bruke sin stemme, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. De fleste er hemmelighetsfulle når det gjelder hva de skal stemme for, men Ingeborg letter på sløret og røper hva hun vil stemme på.

– Jeg skal stemme fordi jeg har meninger om hvordan ting bør være, og det er viktig å bruke stemmeretten for å få det som man vil. Jeg kommer til å stemme på Høyre, fordi jeg liker tankegangen deres, og måten de vil styre Norge på. Det har så å si vært en familietradisjon også, sier hun med et bredt smil om munnen.

Kamp for stemmerett krever respekt

Det er 100 år siden kvinner også fikk sin stemmerett. Det er 100 stolte år for norske menn og kvinner. Kvinnene hadde kjempet hardt og lenge for å få lov til å stemme, og Andreas mener folk burde stemme, rett og slett av respekt av nettopp det.

– Det er like viktig at jenter stemmer, som at guttene skal stemme. Hver enkelt stemme teller. Det er ikke slik at guttene sine stemmer teller mer eller mindre enn det jentene sine stemmer gjør. Nå har man også kjempet for stemmerett siden langt tilbake i tid, så av respekt, burde man egentlig stemme bare på grunn av det, sier Andreas.

LES MER I SERIEN "UNGDOM OG STORTINGSVALGET 2013:

Martine (18): - Jenter må tro på at de kan gjøre en forskjell
Sol Iren (20): – Utøya gjorde meg politisk engasjert

Harmeet (18): – Det føles godt å være opplyst

Ingeborg (18): – Jeg skal stemme fordi jeg har meninger

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem