Ihuga fotball-supporter og fargeklatt i medielandskapet, av mange omtalt som «reklameguru», Ingebrigt Steen Jensen (67), har fått diagnosen Alzheimer.

Steen Jensen forteller om sykdommen i sin nye bok: «Før jeg forsvinner».

Les også: Alzheimer er den sykdommen nordmenn frykter mest.

Der åpner han opp om sykdommen han kaller «skammens sykdom»:

– Det er stor stas å gi ut denne boken. Jeg har jobbet med den i ett år, sier han på telefon til Nettavisen.

Han forteller videre at han blir nedringt av telefoner fra pressen og henviser videre til sin forlegger Kjetil Kristoffersen.

– Jeg har det veldig bra - nå, sier han, før vi legger på.

Les også: NTNU-studie konkluderer: Hvis du forbedrer kondisjonen din, kan du halvere risikoen for demens

Steen Jensen skriver i boken, ifølge forlaget, at:

«Alzheimer er skammens sykdom. Den vi ikke snakker om - ikke engang i bisettelsen. Men vi har ingenting å skamme oss over. Vi har ikke røkt, drukket eller ligget på sofaen mer enn alle andre,» skriver han.

Steen Jensen fikk diagnosen for ett år siden:

«Før jeg forsvinner er min historie om å leve med Alzheimers sykdom. Om angsten, om tanken på at jeg snart skal dø, ikke får følge jentene mine opp kirkegulvet og ikke se barnebarna mine vokse opp. Om å innse at jeg vil bli en belastning for mine nærmeste.»

– En million pårørende

Han minner om hvor mange som berøres av denne lumske sykdommen:

«Dette er virkeligheten for hundre tusen mennesker med alzheimer i Norge. Trolig har vi nærmere en million «pårørende». Og det finnes ingen kur som virker. Eller gjør det?»

Med en usikker fremtid, finner han mening med å styre tankene sine:

« I denne boka følger jeg min egen sykdom gjennom det første året og kjenner at en annen historie er mulig. Den handler om å bruke all energi på det som gjør meg glad (og det er mye!) og unngå alt som skaper angst, uro, press og sorg.»

Nær 100.000 personer i Norge lider av demens, ifølge Helse Norge. Alzheimer er den vanligste formen.

«Mitt håp er at flest mulig av oss skal leve gode liv. Og at dem vi elsker og dem som elsker oss, skal møte livet for fulle seil og med solskinn på alle kanter,» skriver Ingebrigt Steen Jensen i boken som er i butikkhyllene fra 5. oktober.

Det var VG som omtalte saken først.