RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen angrende synder

(TV 2 Nettavisen)
Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland har hatt mange sjanser til å beklage uretten hun og partiet utsatte Jan Birger Medhaug for. Når hun sier «det kan jeg leve med», avslører hun skremmende holdninger.

Svarstad Haugland har fått føle på kroppen at heller ikke KrF er noen søndagsskole.

Og politikken er full av eksempler på at enkeltpersoner har fått tunge skjebner fordi hensynet til partiet - og landet - har gått foran.

Inntrykket fra boken «Valgerd - et portrett» er at partiledelsen vanskelig kunne håndtert sexbeskyldningene mot partiets listetopp i Rogaland på annen måte.

Hensynet til partiet måtte gå først, og det er vanskelig å tenke seg at noe parti frivillig ville gått til valg med så alvorlige beskyldninger hengende uavklart over førstekandidaten. Det var til overmål ifølge partiets vedtekter.

Valgerd Svarstad Hauglands problemer begynte i det øyeblikk hun selv begynte å ta stilling til hva som faktisk hadde skjedd mellom Jan Birger Medhaug og hans daværende kjæreste ti år tidligere.

Som hun sier i boken:

«Jeg tok kvinnens parti, og det ble min bane. Det kan jeg leve med.»

Hva kan hun leve med? At partiets listetopp helt ubegrunnet ble fjernet og utsatt for store personlige belastninger for beskyldninger som Riksadvokaten henla som «intet straffbart forhold»?

I klartekst betyr det at påtalemyndigheten etter etterforskning ikke finner at det eksisterer fnugg av tvil om at det som skjedde i 1993 ikke var straffbart. Jan Birger Medhaug ble altså ofret uten å ha brutt en eneste lov.

- Det kan jeg leve med, sier Valgerd Svarstad Haugland.

At hun hadde sympati for kvinnen, er ikke å kritisere. Heller ikke at hun lot hensynet til KrF gå foran. Det er ingen menneskerett å stå øverst på en partiliste, og det hadde ikke vært urimelig om også Jan Birger Medhaug hadde innsett det.

Nei, det virkelig kritikkverdige er den fullstendige mangel på empati hun nå viser overfor sin tidligere partifelle.

Nå er det på tide at KrF og Valgerd Svarstad Haugland gir Jan Birger Medhaug en uforbeholden unnskyldning og beklager det han ble utsatt for - og ikke minst slutter med å la det skinne igjennom at man ikke er helt fornøyd med Riksadvokatens endelige henleggelse.

Hva mener du om boken om Valgerd Svarstad Haugland? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere