Ingen asylanter i norske kirker

For første gang på 22 år sitter det ikke en eneste asylant i en norsk kirke. Men strømmen av asylsøkere kan igjen gjøre kirkeasyl aktuelt, skriver Dagen.

En rundspørring blant de elleve bispedømmene i Den norske kirke viser at kirkene er tomme for asylanter idet vi entrer desember. Og ifølge Dagen er det heller ikke asylanter i andre gudshus i landet.

Det har aldri tidligere skjedd siden nødløsningen med kirkeasyl oppsto i moderne tid i Norge i 1993. Da søkte flere hundre mennesker tilflukt i norske kirker fra krigen på Balkan.

Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, sier at å leve i kirkeasyl ikke er noen god løsning, men hun utelukker ikke at asylsøkere som får avslag på opphold i Norge kan søke ly i norske kirker.

– Vi har fra kirkens side sagt at dette ikke er noen fastsatt institusjon, men en nødsituasjon som ikke gir noen varige resultater. Vi opplever at asylanter har gått i kirkeasyl i en periode etter at de har fått avslag på oppholdstillatelse, sier hun.

Ifølge Dagen var en familie på tre fra Albania de siste som forlot norsk kirkeasyl. De hadde søkt tilflukt i Nysæter kirke på Stord, men forlot kirken frivillig 12. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.