Gå til sidens hovedinnhold

Ingen av disse vil stemme på Romney

Valget i USA kan bli jevnere enn mange tror, men hos en gruppe velgere har Romney 0 prosent.

En undersøkelse gjennomført av potensielle velgere av Wall Street Journal/NBC News , altså de som sier de vil bruke stemmeretten sin i USA, viser at Barack Obama leder nasjonalt med fire prosent over Mitt Romney. 48 prosent sier de vil stemme på Obama/Biden mens 44 prosent sier de vil gi sine stemmer til Romney/Ryan. Åtte prosent har altså ikke bestemt seg for hvem de ønsker å stemme på, men sier de vil avgi stemme.

Disse tallene har vært relativt stabile helt siden det ble klart at Romney valgte Paul Ryan som sin visepresidentkandidat. Som i Norge er det i USA ikke et nasjonalt valg, men lokale valg hvor man velger i en og en stat (som fylkene velger stortingsrepresentanter i Norge). Her har målingene som har blitt gjort vist at det er en god del jevnere.

Hvor avgjøres valget?

Det amerikanske systemet med valgmenn gjør at statene velger et antall valgmenn som til slutt avgjør hvem som blir president. For eksempel: Hvis Barack Obama vinner California vil han få 55 valgmenn, mens hvis Mitt Romney vinner Iowa får han 6. Størrelsen i antall innbyggere avgjør hvor mange slike valgmenn man har.

Ser man på en oversikt som tar hensyn til de lokale målingene, som i større grad viser styrkeforholdet i hver stat, har Obama nå 284 slike valgmenn mens Mitt Romney har 241. I forhold til valget i 2008 vil republikanerne vinne Florida, Indiana, Iowa og North Carolina. I tillegg er det helt jevnt i Virginia. For å bli president må man ha 270 valgmenn, og selv om Obama nå har over dette er det to stater hvor han bare så vidt leder som kan gi valget til Mitt Romney: Ohio og Wisconsin. I begge disse statene leder Obama kun med 1 prosent, og i begge statene er det mange som ikke har bestemt seg.

Ingen vil stemme på Romney

Den nasjonale målingen viser også at det er en gruppe velgere hvor Mitt Romney har 0 prosents oppslutning. Blant afro-amerikanere viser målingen at 94 prosent vil stemme på Barack Obama mens 0 prosent vil stemme på Mitt Romney. Ved valget i 2008 fikk John McCain for republikanerne 4 prosent av stemmene blant afro-amerikanerne mens Obama fikk 96 prosent.

Hva kan avgjøre valget?

Amerikanske eksperter tror likevel at valget i år kan avgjøres av kvinner. Ved valget sist fikk Obama 46 prosent av stemmene av kvinnene, som var det dårligste demokratene har gjort på mange år (Al Gore var den som hadde vært nærmest). Mange tror det skyldtes at republikanerne hadde en kvinnelig visepresidentkandidat.

Denne gangen bruker Obama og hans valgkampanje mye ressurser på å appellere til kvinner, og har også blitt hjulpet av uttalelsene til enkelte republikanske kandidater.

Barack Obama har også en klar ledelse blant unge velgere. 52 prosent av de under 35 år sier de vil stemme på Barack Obama. Dette er likevel lavere enn oppslutningen han fikk for fire år siden.

Der Mitt Romney har den klareste ledelsen i en demografisk gruppe i USA er blant velgerne utenfor de store byene. Her har Romney en ledelse på 47 mot 38 prosent. Han har også høyere oppslutning blant pensjonister enn Barack Obama.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken