Ifølge Gjenopptakelseskommisjonens hjemmesider er det berammet et møte 3. – 5. mai. Blant sakene som ligger på bordet er om Baneheia-saken (se faktaboks under) til Jan Helge Andersen skal gjenåpnes.
Ny leder i Kommisjonen, Anne Kamilla Silseth, er svært tilbakeholden med opplysninger.
– Det vil ikke bli fattet noen avgjørelse i Baneheia-saken i dette møtet, skriver hun i en SMS til Nettavisen.
Kommisjonens neste berammede møte er planlagt 14. – 16. juni. Det har ikke lykkes for Nettavisen å få klarhet i når det kan forventes en avgjørelse i Baneheia-saken.
Les også: Viggo Kristiansen kaster seg inn i pengekrangelen til støttespillerne
Fakta om Baneheia-saken
- Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. To dager senere ble de funnet.
- Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring (10 års minstetid) og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.
- Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom. Han ble løslatt på prøve 22. desember 2015.
- Kristiansen har hevdet at han er uskyldig. Han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i år.
- Siden dommen har flere trukket fram svakheter ved bevisene som feller Viggo Kristiansen. Spesielt er funn og analysen av delvise DNA-spor og innslag fra Kristiansens mobiltelefon på en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet der drapene skjedde, blitt forklart som utelukkelsesbevis.
- Borgarting lagmannsrett skal behandle Kristiansens gjenåpnede sak.
- Oslo statsadvokatembeter skal komme med en tilråding til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.
- Både Kristiansen og de pårørende har gitt uttrykk for at de ønsker en ny hovedforhandling.
- Etter at Kristiansen fikk straffesaken gjenåpnet, begjærte han seg løslatt for første gang. Borgarting lagmannsrett ga ham ikke medhold 29. april 2021. Kristiansen anket avgjørelsen.
- Ankeutvalget i Høyesterett kom 21. mai fram til at saken skal tas inn til full behandling med fem dommere.
- Statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg opplyser 31. mai 2021 at påtalemyndigheten støtter Viggo Kristiansens anke om løslatelse og ber om at spørsmålet om løslatelse behandles skriftlig.
- 1. juni besluttet Høyesteretts ankeutvalg at Kristiansen skulle løslates. Like før klokken 23.00 kjørte han ut portene på Ila fengsel som en fri mann for første gang på nesten 21 år.
- 02.09.22 bekreftet Oslo statsadvokatembeter (OST) at saken er ferdig etterforsket hos politiet og at de har sendt en innstilling til Riksadvokaten.
- Fredag 21. oktober 2022 gjorde Riksadvokaten det kjent at han vil legge ned påstand om frifinnelse for Viggo Kristiansen i et rettsmøte hvor saken blir endelig avgjort ved dom.
- Det er domstolen som fatter den helt endelige avgjørelsen.
- 13. desember 2022 ble det holdt et forenklet rettsmøte i Borgarting lagmannsrett der Kristiansen-saken ble behandlet. Dette var ren formalitet.
- 15. desember 2022 kom den endelige frifinnelsen i straffesaken.
- 24. februar 2023 besluttet Riksadvokaten at det skulle begjæres gjenåpning av saken mot Jan Helge Andersen for drapet av Lena Sløgedal Paulsen. Dette drapet ble han frifunnet for i den opprinnelige saken.
KILDER: NTB, Nettavisen
Silseth taus om Kristiansen
Stjerneadvokaten Svein Holden, som representerer Andersen, ønsker ikke å kommentere saken.
I slutten av mars meldte Nettavisen nyheten om at Riksadvokaten vil gjenåpne saken til Andersen. Andersen og bistandsadvokatene til de etterlatte foreldrene i Baneheia-saken hadde frist til 26. april med å inngi kommentarer til Kommisjonen på Riksadvokatens begjæring om gjenåpning.
Silseth har nektet å svare på om Kristiansen får komme med merknader til Riksadvokatens begjæring om gjenåpning av saken mot Andersen. Kristiansen ble frifunnet i saken i desember i fjor og er formelt ikke lenger part.
Slik Nettavisen har forstått det har mai-møtet i Kommisjonen blant annet gått til å vurdere Riksadvokatens begjæring og innspillene som er kommet inn fra partene, før det besluttes om de trenger flere opplysninger til å fatte en endelig beslutning.
Les også: Full krangel: Arvid Sjødin trekker seg som advokat for Viggo Kristiansen
Det var 19. mai 2000 at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Viggo Kristiansen og Andersen ble begge dømt i saken. Kristiansen til 21 års forvaring og Andersen til 19 års fengsel.
Kristiansen ble antatt å være hovedmannen, men nektet hele tiden straffskyld. Han satt nærmere 21 år uskyldig i fengsel før han ble løslatt 1. juni 2021.
Andersen tilsto drap og overgrep på Sørstrønen da rettssakene gikk i 2001 og 2002, men ble frifunnet for drapet på Sløgedal Paulsen. Etter at Kristiansen ble frifunnet i Baneheia-saken er dermed Sløgedal Paulsen nå et uoppklart drap.
SE VIDEO: Her kommer Viggo Kristiansen hjem som fri mann for første gang på 21 år
Dette skjer med Andersen
Andersen opprettholder at han mener Kristiansen deltok i drapene og overgrepene i Baneheia. I den nye etterforskningen av Baneheia-saken er det funnet DNA på intime steder på begge jentene fra Andersen. Det er ikke gjort funn som med sikkerhet kan knytte Kristiansen til saken.
Da Oslo politidistrikt etterforsket saken siktet de Andersen for drapet på Andersen, noe Nettavisen meldte i fjor sommer. Politiet gjennomførte blant annet tre ransakinger i boligen hans. Andersen kan også bli anklaget for falsk anklage mot Kristiansen.
Dersom Kommisjonen beslutter at saken til Andersen skal gjenåpnes må Riksadvokaten formelt ta stilling til om det skal tas ut tiltale mot Andersen eller om saken skal henlegges fordi bevisene ikke holder til domfellelse. Det er trolig at han da blir tiltalt for drap, mens det er mer usikkert på om det blir aktuelt å tiltale ham for falsk anklage.
Nettavisen har tidligere omtalt at politiet skrev et brev til retten der de tok opp at det kunne bli aktuelt å sikte Andersen for falsk anklage mot Kristiansen.
Skulle Andersen bli dømt for drapet kan han maksimalt få to års fengsel. Dette kommer da i tillegg til de 19 årene han ble dømt i den opprinnelige Baneheia-saken. Øvre strafferamme på falsk anklage er ti års fengsel. Dette gjelder i de groveste tilfellene.
Dersom han skulle bli dømt for dette må det
Dersom Kommisjonen kommer til at Andersens sak ikke skal gjenåpnes blir drapet på Sløgedal Paulsen stående som uoppklart og Andersen er å anse som frikjent.
Bistandsadvokatene Audun Beckstrøm og Håkon Brækhus, som representerer de etterlatte foreldrene, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.