*Nettavisen* Nyheter.

Ingen barnehagestreik

Partene kom til enighet natt til lørdag.

20.09.14 07:20

Over 13.000 ansatte sto klare til å streike dersom partene ikke ble enige om en avtale.

Nesten fire timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo klarte partene til slutt å bli enige. Dersom partene hadde gått fra hverandre uten å ha blitt enige ville nesten 1.500 barnehageansatte fordelt på 111 barnehager bli tatt ut i streik i første omgang.

– Stor uenighet om tjenestepensjon var årsaken til brudd i forhandlingene i juni. Jeg er derfor gledelig overrasket over at riksmekleren klarte å få fram et anbefalt forslag, og at det ikke blir barnehagestreik til uka, sier forhandlingsleder Mette Henriksen Aas i Fagforbundet.

Også forhandlingsleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet er lettet over at årets lønnsoppgjør er i havn.

– Vi er godt fornøyd med at dagens pensjonsordning fortsetter og at vi dermed unngår streik, sier Skyvulstad.

Pensjonsstrid

Striden sto om et krav fra arbeidsgiveren Private Barnehagers Landsforbund (PBL) om omlegging av pensjonsordningen fra en ytelsesbasert ordning, der de ansatte er garantert en pensjon på 66 prosent (på visse vilkår), til en innskuddspensjon, der de ansatte er lovet et årlig sparebeløp til sin framtidige pensjon.

Skissen som partene anbefaler, medfører at det skal nedsettes et partssammensatt utvalg som skal legge grunnlaget for en løsning på pensjonsspørsmålet.

Allerede da meklingen startet torsdag var det på det rene at det vanskeligste kravet å få gjennomslag for, var kravet om å få beholde dagens pensjonsordning.

Arbeidsgiverne har ønsket å flytte samtlige av de ansatte over på innskuddspensjon fordi det gjør det lettere å budsjettere med og ha oversikt over størrelsen på de årlige utgiftene til pensjonsavsetninger.

3,3 prosent

I tillegg til pensjon, har også lønn og arbeidstid vært omfattet av forhandlingene. Rammen på oppgjøret er på 3,3 prosent, det samme som i de fleste andre lønnsoppgjørene i år. For en barnehagelærer innebærer årets lønnsoppgjør et lønnstillegg på mellom 11.800 og 16.800 kroner.

– Lønnstilleggene er på nivå med det andre har fått, sier Terje Skyvulstad som mener det er akseptabelt. Han er godt fornøyd med at også arbeidstidsordningene er bevart slik de er i dag.

Skyvulstad peker dessuten på at regjeringen jobber med utredninger om framtidige pensjonsordninger.

– Derfor er det fornuftig at partene bruker tid og ser an dette arbeidet før eventuelle endringer gjøres, sier Skyvulstad.

Klare for streik

Fagforeningene Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta hadde sammen varslet plassoppsigelse for over 13.000 medlemmer. Det er omtrent halvparten av det totale antallet ansatte i barnehagene som er organisert under PBL.

Barnehager i Bergen, Bodø, Oslo, Porsgrunn, Rana, Sarpsborg og Skien blir rammet dersom det ble streik. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.