RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen billig-PS3 i Norge?

Sist oppdatert:
Problemene tårner seg opp for Sonys nye spillkonsoll. Billigversjonen kommer antagelig ikke til Norge.

(Spillmagasinet): Sony annonserte prisen på Playstation 3 under spillmessen E3 i Los Angeles. Fullversjonen vil koste 599 dollar, en pris som kan komme opp i nærmere 6000 norske kroner.

Trodde vi ... Ifølge toppsjefen i Sony Computer Entertainment UK, Ray Maguire, vil prisen på PS3 i England mest sannsynlig havne på 425 pund, nesten 100 dollar over den amerikanske prisen.

Inkludert norske skatter og avgifter, kan vi dermed risikere en pris på over 6000 kroner.

Pris-spekulering:Så feil tok de.

Kun en utgave i Norge?

Ordforklaring:
HDMI: High Definition Multimedia Interface. En serie standarder for overføring av lyd og bilde i digital form som også støtter overføring av lyd og bilde i høykvalitet. Arvtakeren til DVI.

DVI: Digital Visual Interface. Et grensesnitt for å koble sammen skjerm og datamaskin. Tradisjonelt ble skjermsignaler sendt analogt fra pc til skjerm, men etter hvert som skjermer ble digitale førte en analog overføring av signalene til dårligere bildekvalitet. DVI ble da løsningen. Blir sakte men sikkert erstattet av HDMI.

Wi-FI: Trådløst nett.

HDCP: HDCP er forkortelse for High-bandwidth Digital-Content protection, en standard utviklet av Intel for å beskytte digital materiale som overføres via DVI og HDMI. HDCP krypterer signalet mellom videokilden som f.eks en dvd-spiller eller satelittmottaker og den digitale fremviseren du bruker, en projektor eller TV. HDCP er ikke laget for å hindre kopiering eller opptak av innhold, men beskytter signalet som går mellom kildene slik at dette ikke kan snappes opp.

For å gi forbrukerne et rimeligere valg lanserer Sony en nedstrippet versjon av konsollen, men denne er så ribbet for finesser at den muligens ikke slippes i Europa.

- Den billigere 20GB-versjonen av Playstation 3 har ikke Wi-Fi, ikke HDMI og ingen av de andre portene, så det er egentlig et spørsmål om hva slags posisjon den ville fått i markedet. Det er mer sannsynlig at vi bare kommer til å lansere 60GB-versjonen, sier Maguire til bransjebladet MCV.

I et intervju med nettsiden Gamesindustry har Sony kommet med en del oppklaringer rundt den rimelige utgaven av PS3, som blir angrepet for å være altfor dårlig utstyrt.

Det har blant annet blitt påstått at lett-utgaven ikke vil ha trådløse kontrollere og at harddisken på 20GB ikke kan oppgraderes.

- De to påstandene er gale. Begge konfigurasjonene vil støtte trådløse kontrollere. Det eneste som ikke går an å oppgradere på 20GB-versjonen av PS3 vil være HDMI-utgangen, sier talsmannen for Sony til Gamesindustry.

Sony har også planer for en Wi-Fi-adapter til billigversjonen og en adapter for ulike minnebrikker, forklarer talspersonen.

- Ikke kjøp billigutgaven

Manglende HDMI-utgang kan imidlertid være så dårlig nytt at en av USAs største spillnettsider, IGN.com, går ut og advarer folk mot å kjøpe billigutgaven.

Problemer ligger i avspillingen av blu-ray-filmer uten HDMI.

Beskyttelses-teknologien HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) som kan benyttes på blu-ray-filmer vil nemlig nedjustere kvaliteten på HD-bildene til 540p - temmelig langt unna 720p og 1080p, som er dagens definisjon på HD - dersom HDMI eller DVI ikke støttes.

- Inntil Sony annonserer en designendring i billigutgaven av PS3, kan vi ikke annet enn å anbefale interesserte kjøpere å styre unna den lavt prisede PS3-modellen eller vær klar over at kjøpet kan få alvorlige følger når det kommer til avspilling av blu-ray-filmer, skriver IGN på sine nettsider.

På den andre siden skriver nettstedet Kotaku, som påstår de har dobbeltsjekket faktaene med Sony, at både den «store» og den «lille» PS3-en vil støtte 1080p. Forklaringen er at Sony og filmstudioene ikke trenger å benytte seg av teknologien som nedjusterer kvaliteten, og de påstår at det heller ikke er intensjonen.

Så da blir kanskje spørsmålet: Stoler du på det?

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere