Gå til sidens hovedinnhold

Ingen døgnåpen skjenking

Oslo Høyres program blir trolig langt mindre kontroversielt enn spekulasjonene i forkant kunne gi inntrykk av.

OSLO: For allerede i november kunne dittOslo fortelle at det i Oslo Høyres førsteutkast til program for perioden 2011-2015 sto skrevet at man ønsket et forsøk med døgnåpen skjenking i hovedstaden.

– Vi mener bestemt at dette vil virke forebyggende på vold relatert til utelivet i Oslo, sa Rune Aale-Hansen (H), som gikk inn for døgnåpen skjenking.

PETTER NOME: – Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad

Forslaget fra Høyre vakte bred debatt før jul, og Actis var en av dem som slaktet forslaget. De mente forslaget ville føre til mer fyll og vold.

– All forskning viser at en slik ordning vil føre til mer fyll og vold i Oslos gater, sa assisterende generalsekretær i Actis, Sten Magne Berglund til dittOslo.

Men nå har Høyre snudd. På årsmøtet lørdag ble det bestemt at man ikke ønsker en slik forsøksordning, på tross av at en enstemmig programkomité sto bak forslaget.

Imidlertid går partiet inn for et forslag fra Nordstrand Høyre om å jobbe for varierte åpningstider. Et tiltak partiet også tidligere har tatt til orde for.

Nei til sprøyterom og heroin

Oslo Høyre går også inn for å ikke videreføre sprøyterommet. Dette kommer på tross av at Stortinget har gjort sprøyterommet til en permanent ordning. Imidlertid er det opp til hver enkelt kommune å bestemme om man ønsker et sprøyterom. Dersom Høyre og Frp får rent flertall etter valget i september kan dermed sprøyterommet igjen stå i fare for å bli lagt ned, på tross av at Frp gikk inn for sprøyterommet, da bystyret behandlet forslaget i 2009.

Selv om Frp stemte for videreføring av sprøyterommet har partiet i lang tid vært splittet i synet på en viderføring.

Likevel er ikke vedtaket på Oslo Høyres årsmøte overraskende, ettersom Høyre hele tiden har stått for en langt mer restrektiv linje i ruspolitikken enn det flertallet i bystyret så langt har ønsket.

Partiet ønsker heller ikke å innføre en ordning med heroinassistert rehabilitering for tunge rusavhengige, en ordning som blant annet Stoltenberg-utvalget har tatt til orde for. Heller ikke det er spesielt overraskende.

LES OGSÅ: Ungdom vil ha heroinbehandling

SOSIALBYRÅD ANNIKEN HAUGLIE (H): – Vi ønsker selvfølgelig å tilbakeføre flest mulig til «normale» liv

Vil flytte vikingskipene

Av nye ting på programmet til Oslo Høyre er et ønske om å senke terskelen for å få kommunale boliglån, slik at flere som i dag bor i kommunale boliger i stedet kan eie egen bolig.

Partiet har også vedtatt – på lik linje som et samlet flertall i bystyret – at de ønsker å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika. Vedtaket har imidlertid en forutsetning om at flyttingen er forsvarlig for skipene.

Tidligere har det vært stridigheter innad i Høyre om man ønsker å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika, men nå har altså partiet vedtatt at de ønsker en flytting.

MENINGER: Trist statlig inngripen