RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen dollarpanikk

Sist oppdatert:
Dollarkursen har falt kraftig siden nyttår, men det er ingen grunn til dollarpanikk mener ekspertene.
Dollarkursen har falt over 9 prosent mot norske kroner siden nyttår og 7,7 prosent mot euro i samme periode. Dermed turistene juble over at det er mer igjen for pengene når de besøker USA, mens norsk industri får redusert konkurranseevnen.

Det er særlig fokus på de enorme ubalansene i den amerikanske økonomien som har presset den grønne valutaen ned. USA har et enormt handelsunderskudd, og utenlandsgjelden vokser videre.

Fredag denne kommer det tall fra det amerikanske handelsdepartementet som forventes å vise et handelsunderskudd i mars på svimlende 67 milliarder dollar, og dette har satt press på dollaren.

Skifte av fokus

I 2004 var også de enorme ubalansene i den amerikanske økonomien et fokus og flere spådde en hard og dramatisk nedgang i den amerikanske valutaen. Men i 2005 skiftet fokus heller til renten og den økonomiske veksten i USA. Renten begynte å tikke oppover, i takt med en økende økonomisk vekst. Samtidig var veksten i Europa og Japan heller avslappet, med dertil slappe renter.

Men i år har markedet igjen begynt å spekulere på når den amerikanske sentralbanken har nådd toppen for denne gang.

Onsdag har den amerikanske sentralbanken sitt rentemøte for mai. Der forventes det at renten heves fra 4,75 prosent til 5 prosent. Men i markedet forventes det signaler på at renten har nådd toppen.

Tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet, som var svakere enn forventet i april, indikerer også at det kan være rom for å roe renten. I Europa og Japan derimot er det signaler som tyder på at de vil heve renten opp til normaliserte nivåer. Og når rentemarkedet går, da følger som regel valutaen etter. I Norge har man i tillegg en knallhøy oljepris, som gjør at valutamarkedet føler større interesse for den norske kronen, og dermed sender kronekursen opp.

En høy kronekurs mot dollaren vil gjøre det dyrere for norske eksportbedrifter å selge varer til USA og dollarområder.

Ikke bekyrmet

Meglerhuset Kaupthings strateg Kim Evjenth er ikke bekymret for dollarfallet vi har sett den siste tiden.

- Dette er et kontrollert fall som man kaller det. Det har vi vært gjennom noen ganger før og effekten er begrenset, sier Evjenth til NA24 iMarkedet.

Han peker på at det er en invers korrelasjon mellom dollar og oljeprisen, det vil si at oljeprisen stiger med fallende dollar. Dette gjør at Norge blir mindre utsatt for dollarbevegelser.

- Selskapene har også blitt flinkere til å flytte virksomhet over til dollarområder, forteller Evjenth.

Han tror at dollaren vil kunne svekkes noe videre fra dagens nivåer ettersom den amerikanske sentralbanken vil kutte renteøkningene samtidig som den europeiske sentralbanken vil heve sine. Det gjør at rentedifferansen mellom USA og Europa blir fallende.

Dessuten vil et dollarfall gjøre at det amerikanske handelsunderskuddet vil falle tilbake.

- Så lenge dollarfallet skjer i kontrollerte former er det ingen grunn til å være bekymret, sier Evjenth til NA24 iMarkedet.

Ikke panikk

Mari Vattekar, analytiker DnB NOR Markets, er i likhet med Evjenth ikke bekymret for dollarfallet og den påfølgende styrkingen av norske kroner.

- Det er først og fremst oljeprisen som har trukket norske kroner så sterkt mot dollaren. Alle bedrifter som har med olje- og oljeutvinning på Oslo Børs går veldig bra. Det trekker også kronen sterkere mot andre valutaer. Men om man tenker på eksportbedriftene så er ikke dette positivt med tanke på en så sterk krone, sier Vattekar som peker på at Norges Bank kan komme til å ta hensyn til dette når de skal justere renten.

DnB NOR Markets tror at dollaren skal svekke seg videre mot både norske kroner, euro og japanske Yen. Årsaken til dette, forteller Vattekar, er at mens renteoppgangen i USA er på vei mot en pause har både den japanske og europeiske sentralbanken sent signaler på at de vil begynne å heve sine.

I USA har sentralbanken hevet renten på hvert eneste rentemøte siden juli 2004, og Vattekar forteller til NA24 iMarkedet at et signal om å pause denne omfattende rentekampanjen har sendt dollaren rett ned.

Vattekar sier til NA24 iMarkedet at det ikke er noen grunn til uro som følge av dollarfallet så langt i år.

- Dollaren er ikke på noe svakere nivå enn i januar 2005 eller for ett år siden. Det er ikke slik at vi er på ekstremt lave nivåer, sier Vattekar til NA24 iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere