*Nettavisen* Nyheter.

Ingen ebola-sjekk på norske flyplasser

Det blir ingen helsesjekk på norske flyplasser, slik det er innført i Storbritannia. Dette bildet er fra Oslo lufthavn på tirsdag da den norske ebolasmittede kvinnen ankom.

Det blir ingen helsesjekk på norske flyplasser, slik det er innført i Storbritannia. Dette bildet er fra Oslo lufthavn på tirsdag da den norske ebolasmittede kvinnen ankom. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Det blir ingen helsesjekk på norske flyplasser, slik det er innført i Storbritannia.

Det er klart etter et møte mellom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet fredag.

USA og Storbritannia har allerede innført utvidet helsesjekk av passasjerer som kommer med fly og tog. Situasjonen er annerledes der fordi de har flere flyavganger som går direkte til de hardt rammede landene i Vest-Afrika.

I Norge er det foreløpig ikke aktuelt.

– Vi vil ikke tilrå at det kommer en slik helsesjekk for folk som kommer til Norge, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae til NTB.

Det er begrenset informasjon en slik helsesjekk kan gi. Det er for eksempel snakk om temperaturmåling.

Helsemyndighetene er mer opptatt av å forbedre informasjonen til publikum.

– Vi ser behov for å forsikre oss om at personer som reiser til og fra Vest-Afrika, har tilstrekkelig informasjon, sier Daae.

Samtidig styrkes arbeidet med å informere helsetjenestene rundt om i landet. Det gjelder særlig legevaktsystemet, AMK-sentraler og sykehus.

– Det skal være krystallklart hva man gjør hvis en person kommer til Norge og føler seg syk hvor ebola kan være en mulig situasjon, sier Daae.

Ikke minst gjelder rådene hvordan helsearbeiderne skal informere folk som tar kontakt.

– Hvis det er mistanke om ebola, så skal man absolutt ikke vandre ned på legevakten, sier assisterende helsedirektør. Hun understreker at risikoen for å få smitte hit til landet er svært liten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.