RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen enighet om Cuba i OAS

San Pedro Sula (NTB-Reuters-AP): Utenriksminister Hillary Clinton greide ikke å bli enig med de latinamerikanske landene om en gjenopptakelse av Cuba i Organisasjonen av amerikanske stater.

- Det er ingen enighet, sa Clinton kort før hun tirsdag forlot forhandlingene i San Pedro Sula i Honduras for å slutte seg til president Barack Obamas delegasjon i Egypt.

Clintons tilstedeværelse på OAS-møtet er et tegn på at USA igjen tar Latin-Amerika på alvor, men hun innrømmet at USA står omtrent alene når det gjelder spørsmålet om Cubas gjeninntreden, 47 år etter at landet ble kastet ut.

USA ønsker at Cuba skal forplikte seg til demokratiske reformer og løslate politiske fanger før landet på nytt ønskes velkommen, men et klart flertall av de latinamerikanske landene vil ha Cuba med igjen.

OAS opererer normalt ved konsensus, men dersom det skulle komme til en avstemning, ville USA tapt. Det trengs to tredels flertall for å gjøre vedtak, og minst 26 av de 34 medlemslandene har sagt de vil stemme for å slippe Cuba inn.

Nicaragua, Venezuela og Bolivia er blant landene som ønsker avstemning allerede i San Pedro Sula. De mener det var en historisk feil å kaste ut Cuba, og at det eneste rette er å oppheve utkastelsesvedtaket. Men andre mer moderate land vil vente på et eventuelt kompromiss i en arbeidsgruppe bestående av ti land med forskjellige synspunkter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere