RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen forståelse for skattenekt i SOL

Sist oppdatert:
- Det er et poeng for oss å gjøre denne informasjonen tilgjengelig på en skikkelig måte, sier teknisk direktør Dag Wigum i SOL. Portalen var sammen med VG først til å publisere skattesøket for 2002.

I fjor brukte portaltjenesten SOL.no sin egen søke- og katalogtjeneste Kvasir til å vise til andre nettsteder som tilbød skattelister på Internett. I år gjør Eniro/SOL det selv.

- Mange av linkene vi hadde fra Kvasir sluttet å fungere. Derfor tenkte vi at det var best å gjøre det selv i år. Vi er normalt vant til ganske stor trafikk og tror vi skal klare trykket, sier teknisk direktør Dag Wigum i Eniro til Propganda.

Han er til daglig stasjonert i Stockholm hvor Eniro styrer teknikken for hele Norden-virksomheten. I alt ti personer vært involvert i forbindelse med forberedelsene, og Eniro har leid inn tre ekstra servere for anledningen for å klare unna trykket.

Hos SOL er det mulig å søke i skattelister fra i fjor, men også 2000 og 2001. I tillegg har de opprettet en lønnskalkulator hvor det er mulig å kontrollere det portalen hevder er den virkelige lønnen til norske skatteytere.

Skattelistene ble offentliggjort klokken 09.00 i dag og allerede klokken 09.30 var SOL på lufta med søket. Det var bare VG.no som kunne konkurrere med SOL.

Første timen etter publisering var det gjort i overkant av 190 000 søk på skattetjenesten.

- Vi har testet dette på forhånd og gjort et grundig forarbeid, derfor var vi så kjappe. Det er svært viktig for oss at brukerne får informasjonen med en gang den er offentliggjort og samtidig, sier portalsjef Håkon Liland til Propaganda.

Wigum utdyper dette:

- Det er et poeng at det kan være første og siste gang vi gjør dette. Vår oppfatning er helt klart at skatt er informasjon som er viktig å gjøre tilgjengelig for alle nordmenn. For oss som holder på med denne type virksomhet til daglig er det uforståelig at andre ikke innser det, sier han.

Finansminister Per Kristian Foss sendte nylig et forslag til Stortinget som vil begrense mulighetene for massedistribusjon av denne type personopplysninger via nettet. Forbudsforslaget for nettaviser og andre innholdsleverandører vil gjelde for fullt fra neste år.

Allerede i dag legges det bånd på innholdsleverandørene: Utlevering av skattelisten skal skje på vilkår av at opplysninger om fødselsdag og -måned, skatteklasse samt gateadresse ikke offentliggjøres. I tillegg tidsbegrensesoffentliggjøringen på nett, det skal bare skje i den tre ukers-perioden papirlistene også er lagt ut på ligningskontorene.

Her kan du sjekke skatten hos SOL

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere