RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen gjødselbombe fra Yara

Sist oppdatert:
Yara leverte bedre enn ventet, men gir mindre utbytte enn det analytikerne forventet seg. Les mer
Gjødselgiganten leverte i fjerdekvartal omtrent som ventet. Selskapet leverte en omsetning på 11.307 millioner kroner, mot ventet 11.326 millioner kroner.

Samme periode året før hadde selskapet driftsinntekter på 10.484 millioner kroner.

Selskapets driftsresultat endte på 886 millioner kroner, mot ventet 890 som ventet. Samme periode året før leverte selskapet et driftsresultat på 884 millioner kroner.

Resultat per aksje endte på 3,91 kroner, mens det var ventet 3,26 kroner ifølge en sammenstilling foretatt av TDN Finans. Samme periode året før var resultat per aksje på 2,35 kroner. Det er særlig valutagevinster som trekker opp resultatet etter skatt.

Men selskapet leverer mindre utbytte enn ventet. Selskapet foreslår å gi 2,25 kroner per aksje, mens det var ventet 2,68 kroner.

Men selskapets tilbakekjøpsprogram av egne aksjer vil imidertid bli utvidet:

- Tilbakekjøpsprogrammer er over tid forventet å supplere utbytte slik at til sammen 40-45 prosent av nettoresultatet vil tilbakebetales til aksjonærene i snitt over forretningssyklusen.

Per i dag er utbyttepolicyen slik at selskapet vil levere 30 prosent av nettoresultatet i utbytte over forretningssyklusen.

- Fjerde kvartal 2004 representerte nok en sterk periode hvilket gjør 2004 til et rekordår for Yara både i form av resultat og kontantstrøm. I løpet av 2004 leverte vi det beste resultatet noen gang for et gjødselselskap, sier konsernsjef Thorleif Enger i Yara i en pressemelding.

I meldingen skriver selskapet at markedet for mineralgjødsel forsatte å være attraktivt gjennom fjerdekvartal, og at Yara tok markedsandeler i Europa på bekostning av import.

- Selskapet har beregnet den samlede veksten innen nitrogen på verdensmarkedet i 2004 til i overkant av 3 prosent. Den globale etterspørselen i 2004 var tilstrekkelig sterk til å sikre fortsatt etterspørsels-drevet prising, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

I første kvartal 2005 startet gjødselprisene på et generelt høyere nivå enn for samme periode i fjor. Til tross for et fall i prisene utenfor Europa i januar, er de underliggende forholdene solide basert på fortsatt lave kornlagre, skriver selskapet videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere