*Nettavisen* Nyheter.

Ingen gratulasjoner til Ahmadinejad

Foto: WOLFGANG KUMM (EPA)

Onsdag tas Mahmoud Ahmadinejad i ed for en ny periode som Irans president. Gratulantene står ikke akkurat i kø blant vestlige ledere.

Verken USAs president, Tysklands regjeringssjef, Storbritannias statsminister eller Frankrikes president vil stille seg i gratulantenes rekker, melder Reuters. Vanlig skikk og bruk blant statsledere er å overbringe en gratulasjon når noen gjenvelges, men nå velger Obama, Merkel, Brown og Sarkozy i stedet å gå stille i dørene.

– Det kontroversielle gjenvalget tatt i betraktning vil kansleren denne gangen ikke skrive det vanlige gratulasjonsbrevet, sa en talsmann for Tysklands regjering.

Robert Gibbs, talsmann for administrasjonen i Det hvite hus, kalte Ahmadinejad «den valgte lederen» da han ble spurt om Obamas syn, men unnlot å utdype. Obama-administrasjonen har vært forsiktig med å kommentere legitimiteten ved presidentvalget, men har fordømt hvordan regjeringen har slått hardt ned på opposisjonens protester.

Minst 20 drept i uroen
I kjølvannet av det omstridte valget 12. juni er minst 20 mennesker drept og hundrevis fengslet. Uroen i landet er den verste siden den islamske revolusjonen i 1979.

Opposisjonen vil opprettholde presset
Zahra Rahnavard, kona til Irans opposisjonsleder Mirhossein Mousavi, sa tirsdag at hennes mann vil fortsette å protestere mot valgresultatet.

En annen av de utslåtte kandidatene, Mehdi Karoubi, sier at han også vil fortsette å kjempe mot regjeringen.

– Verken Mousavi eller jeg har trukket oss. Vi vil fortsette å protestere og vi vil aldri samarbeide med denne regjeringen. Vi vil ikke skade den, men vi vil kritisere det den gjør, sa Karoubi i et intervju med den spanske avisa El Pais ifølge Reuters.

Regjeringen i Iran sier presidentvalget var rettferdig og foregikk slik det skulle. De har beskyldt vestlige nasjoner, særlig Storbritannia og USA, for å ha bidratt til den blodige uroen etter valget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.